Беба вам је у аутомобилу – апликација за заборавне родитеље

Израелски бизнисмен развио је апликацију и уређај који опoмињу заборавне родитеље да су оставили децу или љубимцa у аутомобилу. Апликација је акутелизована пошто је у последња два месеца петоро деце у Израелу преминуло од топлотног удара након што су остављена у аутомобилима.

Пре неколико година се то замало догодило и бизнисмену Моши Јерушалмију, који је оставио свог двогодишњег сина у колима, али га се ипак сетио после неколико минута и дете је остало неповређено.

После тога је, користећи технологију сличну наногицама за посматрање затвореника, развио Туфајнд (2Find) – чип који се може ставити на бебу, кућног љубимца или на пртљаг. У случају да постоји одређена раздаљина између детета и родитеља, чип ће послати упозорење на мобилни телефон.

Друго упозорење, СМС који стиже на контакте родитеља из њихвог именика, има задатак да укаже на опасност ако родитељ има неки проблем с мобилним телефоном, оде на састанак или остави телефон у канцеларији.

Таква технологија је развијана током четири године и инвеститори су у њу уложили милион долара, преносе медији. Направа се може купити преко интернета, а планирано је да се појави у израелским продавницама. Инвеститори се надају продаји и у САД, Европи и Аустралији.

Вест о апликацији објављена је пошто је једна 16-месечна израелска девојчица преминула након што је остављена у аутомобилу у насељу Бетар Илит. Претходно је један четворогодишњи дечак преминуо у бедуинском насељу Рахат на југу земље, под сличним околностима.

Проблем деце остављене у паркираним аутомобилима је светски феномен, изјавила је Авитал Епел-Пинкас из невладине организације „Бетерем“, која се фокусира на безбедност деце, за сајт Медија лајн.

„Не знамо да ли се о тим случајевима више извештава или је то због стреса и многобројних обавеза родитеља. То је нешто што се свакоме може десити“, рекла је Авитал, објаснивши да се то често дешава када се поремети јутарња рутина и када други родитељ води децу у вртић или када возач разговара телефоном док паркира возило.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво