Сонда „Розета“ прекида везу са Филеом

Европска сонда „Розета“ прекида комуникацију са малим роботом Филеом који се налази на површини комете Чурјумов-Герасименко, да би штедела снагу и да би могла да обави преостале задатке у наредна два месеца пре него што јој се заврши мисија, после 12 година боравка у свемиру.

Андреас Шитц портпарол немачке свемирске агенције, рекао је за Франс прес да је комуникација са роботом Филеом прекинута и додао да је то крај једне фасцинантне и успешне мисије.

На Твитер налогу робота који води Европска свемирска агенција (ЕСА) пише: „Време је да се поздравим“.

Европска агенција лансирала је мисију „Розета“ 2. марта 2004. године, а од 2014. године она се налази око орбите комете Чурјумов-Герасименко.

Научници се надају да ће мисија помоћи да сазнају више о настанку соларног система и еволуцији небеских тела.

„Розета“ која прати комету од августа 2014. све више се удаљава од Сунца и тренутно се налази 520 милиона километара од њега.

Њени велики соларни панои који јој дају енергију, добијају све мање светлости, написала је Европска свемирска агенција на свом блогу додајући да је потребно штедети снагу да би „Розета“ могла да настави да активира своје научне инструменте до краја авантуре који је предвиђен за 30. септембар 2016. године.

После десет година путовања на „Розети“, Филе је 12. новембра 2014. у историјском подухвату слетео на комету Чурјумов-Герасименко.

После неколико одскакања робот величине веш машине се стабилизовао. Опремљен са десет инструмената робот је радио 60 сати пре него што је ушао у хибернацију због недостатка енергије.

Пробудио се у јуну 2015. али није више давао знаке живота од 9. јула 2015. године.

У фебруару ове године тимови који су задужени за праћење робота решили су да му више не шаљу команде, али су наставили да га ослушкују из предострожности.

Одлуку да се прекине са овим ослушкивањем донео је Патрик Мартин, одговоран за мисију „Розета“ у Европској свемирској агенцији.

Дани „Розете“ су такође одбројани. Сонда која се налази око 20 километара од површине комете Чурјумов ће се 30. септембра полако спустити на комету. Чим је додирне комуникација ће престати, као и операције које „Розета“ спроводи и то ће бити крај.

У последњим тренуцима „Розета“ неће дангубити, већ ће и током спуштања на комету правити снимке високе резолуције и научна мерења.

„Сви укључени у ову мисију ће бити јако тужни али такође и јако поносни оним што је постигнуто“ рекао је Марк Макогрин научник ЕСА.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се