Српски научници у тиму соларног авиона који је обишао свет

Соларни авион који је облетео свет доказ је да авиони могу да лете само на сунчану енергију без било каквог флуидног горива. У овом подухвату 21. века, у коме је учествовало више од 30 младих инжењера окупљених око швајцарске фирме АББ, била су и наша два представника чији је рад уродио плодом. Стеван Маринковић и Тамара Туршијан направили су изузетне, вредене и ефикасне софтвере уз помоћ којих је авион послат на пут око света.

Авион „Соларни импулс 2“ конструисан је тако да преко соларних панела на крилима прикупља сунчеву светлост и да је шаље у батерије које покрећу електричне моторе.

Наши млади научници су после завршетка студија у Србији отишли на докторска усавршавања у Ирску и Швајцарску, где су се прикључили тиму који је постигао оно што су сви тврдили да је немогуће.

Тамара Туршијан је у оквиру пројекта путовала по читавом свету и контролисала места на којима су инсталирани АББ кампови.

„Мој посао је да путујем на различита места и радим превентивно одржавање и софтверско ажурирање. Мој живот је у ваздуху", каже Тамара и додаје да је радила на подржавању контролног система покретног хангара „на надувавање“, како би авион могао да се приземљи у случају непредвиђених околности.

Због недостатка времена, Тамара је често морала да импровизује и користи материјале који су јој били при руци и тако се суочавала са изазовима. После скоро три године рада Тамара је задовољна постигнутим успехом.

„Ако постоји авион који носи поруку да сви треба да се посветимо поједностављивању енергије чинећи њену потрошњу разумнијом, штедљивијом и ефикаснијом, ја бих му помогла да лети, како год могу. Мој успех је успех науке, а и доказ да се упорност и рад увек исплате“, поручила јемлада научница.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се