Како правилно пунити батерију мобилног телефона

Држите мобилни телефон на пуњачу целу ноћ? Чекате да се испразни батерија да бисте га напунили? Уколико су одговори потврдни, требало би да знате да се на тај начин скраћује ионако кратак животни век батерије.

Како правилно пунити батерију мобилног телефона Како правилно пунити батерију мобилног телефона

Мобилна технологија напредује брзо, док се чини да технологија батерија не може да испрати све тање и лакше мобилне телефоне.

Уколико пуните батерију мобилног телефона тек када се испразни и остављате телефон преко ноћи на пуњачу, знајте да тиме штетите батерији.

Компанија "Cadex" je на интернет страници Battery University објавила неколико савета који помажу да се батерија ефикасније пуни и самим тим траје дуже.

Скините мобилни с пуњача кад се напуни

Држати мобилни на пуњачу када је пун штети вашој батерији дугорочно – када се телефон напуни до краја, тј. достигне 100 одсто, то држи батерију у високом напону, а затим је црпе.

„Када се мобилни телефон напуни до краја, скините га с пуњача. Ово је као кад опуштате мишић након исцрпљујућег вежбања. Били бисте сигурно прилично исцрпљени да вежбате нон-стоп сатима“, наглашено је на страници Battery University.

Покушајте да не напуните батерију до 100 одсто

Наводно литијум-јонским батеријама није потребно потпуно пуњење, нити је пожељно. Заправо, боље је не напунити батерију до краја јер јој висока волтажа смањује дугорочну издржљивост.

Пуните мобилни када год можете 

Изгледа да је боље да батерије наших мобилних телефона пунимо чешће током дана уместо тек када се испразне. Најбоље је пунити батерију чим изгуби 10 одсто. Наравно, то није практично, па онда пуните када год можете током дана. Не морате да бринете да ће то наштетити батерији, напротив.

Држите га „хладног“

Батерије смартфона осетљиве су на врућину па је препорука скинути им футроле док се мобилни телефон пуни.

„Ако приметите да се уређај греје током пуњења, скините му футролу, а ако сте на јаком сунцу, прекријте га неком тканином.“

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се