Покемони и у Србији, некада играчка, а некада плачка

Планетарно популарна игрица за паметне телефоне „Покемон ГО" добија све више поклоника и у Србији. Из света, свакодневно стижу забавне вести. На пример, да су власти Индонезије забраниле лов на покемоне у зони председничке палате или да банке нуде осигурање од повреда играчима. Али и упозоравајуће – о повредама, па чак и смрти једног тинејџера.

У Србији, игрица је још званично недоступна, али то не спречава многе да са паметним телефонима крену у лов на покемоне.

Колико је игра популарна у Србији показује и то што када на Јутјубу укуцате слово „к“, прве две опције које вам се понуде су „како скинути Покемон ГО“ и „како га инсталирати“.

Аргумент више је и организована интернет заједница око које је окупљено око 100 играча.

„Ја сам направила догађај на Фејсбуку 27. јула од шест сати. Очекује се око две хиљаде људи, можда две и по хиљаде, али још увек нисмо сигурни у вези тога“, каже Катарина Стојилковић из српске онлајн заједница Покемон ГО играча.

Иако прва која је играче подигла из фотеље, игра је створила и много проблема. Повреде при паду и ударци у бандеру постале су свакодневне вести. У Америци, младић је ударио у паркиран полицијски ауто.

Однела је и прву жртву. У Гватемали је убијен тинејџер пошто је провалио у једну кућу како би ухватио Покемона.

У Босни и Херцеговини - упозорење грађанима.

„Зато што смо приметили на Фејсбук профилима да се људи сликају поред знакова минских поља држећи у рукама своје паметне телефоне и играјући игрицу Покемон ГО. Постоји реална опасност да неко од играча уђе у неку сумњиву површину на мине“, истиче Светлана Павловић из организације „Посавина без мина“.

Покемон тренд има две стране медаље. Пренебрегава основну замерку свим досадашњим игрицама, јер су играчи, уместо сами код куће, заједно у акцији. Опасност прети када играње постане морање.

„Можемо закључити да се ради о једној врсти бега од реалности у нешто што доноси релаксацију кроз вишеструко понављање доведе до зависничког обрасца понашања. Онда када се то догоди, онда креће онај домино ефекат не само за тог појединца, него и за чланове његове породице“, објашњава психијатар Александар Мисојчић.

„Мислим да даље од овога дефинитивно неће ићи јер већ видимо да сама игривост нажалост опада, а број корисника се исто тако смањује, али дефинитивно је одличан показатељ у ком смеру ће даље читава ствар да се развија“, наводи Марко Мудринић, уредник интернет портала Нетокрација Србија.

На Твитеру се све више деле опомињуће фотографије. Покемони су и у Сирији. Спасите их.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво