Тостом хоће да изолују домове

У будућности ће можда зграде и цеви бити изоловане изгорелим тостом, а данашње генерације ће својим унуцима говорити: „То смо некада јели.“

Кинески научници успели су у прављењу нове угљеничне пене од изгорелог тост хлеба. Веровали или не, али изолација представља велики проблем који научници покушавају да реше.

Угљенична пена је лагани материјал који је широко распрострањен као изолатор за ублажавање удараца у аеронаутичкој индустрији. Својства пене морају да буду прилагођена за посебне примене, па је њено прављење прилично компликовано, скупоцено и захтева много времена.

Тим предвођен Је Јуаном са кинеског Технолошког института Харбин испитао је неколико могућности коришћења коре од лубеница и банана, али су на крају завршили на тост хлебу. Своја испитивања су објавили у American Chemical Society's Applied Materials & Interfaces.

Почели су са печењем хлеба, а претворили су га у пену у пећници напуњеној аргоном уместо ваздухом. Тиме су одстранили сву воду из хлеба а остала је само црна мрежа атома угљеника окружена празним простором – односно џеповима ваздуха када су је извадили.

Научници су успели да направе другачије пене са различитим димензијама празних џепова чиме су добили и другачије структурне квалитете.

До тога су дошли мењањем температуре и количине квасца. Више квасца значило је већу порозност пене.

Различите пене тестиране су за снагу, способности изолације као и могућност да блокирају електромагнетне таласе. Све су била лагане, добри изолатори и блокатори таласа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се