Ускоро у Британији – наручите храну, а на вратима вам се појави робот!

Британска компанија за доставу хране „Џaст ит“ започеће тестирање робота компаније „Старшип технолоџис“ овог месеца, користећи га за доставу хране, за наруџбине клијената удаљених неколико километара од ресторана учесника тестирања у Великој Британији.

Ускоро у Британији – наручите храну, а на вратима вам се појави робот! Ускоро у Британији – наручите храну, а на вратима вам се појави робот!

Kако би „премостила и последњу миљу“ између продавца и купца, по цени од око једне фунте по испоруци, компанија „Старшип технолоџис“ (Starship Technologies) тестираће робота са шест точкова, који изгледа као мешавина усисивача и кутије за лед.

Робот се креће готово нечујно, „жустрог корака“ брзином од око 6,5 километара на сат, бира свој пут, избегавајући препреке и људе и не представља никакву опасност по околину, објављено је на званичној страни компаније „Старшип технолоџис“.

Роботизовани достављач хране није потпуно аутономан, човек- оператер прати његово кретање и спреман је да му помогне помоћу даљинског управљача, док је простор у коме робот превози наруџбине закључан док путује, а на дестинацији купац га откључава користећи мобилни телефон.

„Старшип технолоџис“ од марта тестира роботе за доставу хране близу свог седишта у Гриничу, а сада је спремна да рашири тестирања, а компаније за доставу хране „Џаст ит“ (Just Eat), „Пронто“, као и немачке „Хермес“ и „Метро“ најавиле су да ће ускоро почети да користе „Старшип" роботе за доставу, за испоруке раздаљина од скоро пет километара.

Иако је пословно седиште компаније која прави „ботове достављаче“ у Лондону, инжeњерски тим налази се у Естонији, земљи у којој је основана платформа за комуникацију „Скајп“, што није случајно, будући да је оснивач „Скајпа“ Ахти Хеинла и генерални директор „Старшип технолоџиса“.

Из „Старшип технолоџиса“ поручују да кажемо „здраво“ новом личном куриру, који ће, сматрају, у будућности бити велика конкуренција дроновима-достављачима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво