Направио рачунар тежак пола тоне!

Џејмс Њуман направио је огроман рачунар у дневној соби у свом бунгалову у Кембриџу, на којем планира да игра „Тетрис“. Његов мегапроцесор на којем је почео да ради 2012. године је дуг десет, а широк два метра.

Израда процесора, микропроцесора и чипова Њумана је коштала близу 46.000 евра. Огромни рачунар садржи 40.000 транзистора и 10.000 ЛЕД светала, а тежак је пола тоне.

Њуман је до сада користио обичне рачунаре за играње Тетриса, а сада се чарима ове популарне игре може препустити на свом мегарачунару.

Овај инжењер дигиталне електронике процес израде почео је пре четири године, а своје знање о транзисторима желео је да визуелизује на микропроцесорима.

„Можда је машина на вашем столу милион пута боља од ове коју сам ја направио, али је моја много лепша“, истакао је Њуман.

Додао је како његов мегарачунар такође има 10.000 пута више ЛЕД диода. Нада се да ће мегапроцесор користити као образовни алат тако да током лета у својој кући намерава да организује дане отворених врата за све заинтересоване.

„Сумњам да ћу моћи да га продам. Мој сан је да га поклоним образовном институту или музеју како би људи могли да науче нешто“, закључио је Њуман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се