Насина сонда „Јунона“ ушла у орбиту Јупитера

У склопу Насине мисије за истраживање порекла Сунчевог система, остварен је велики успех кад је 1,1 милијарду долара вредна сонда „Јунона“ успешно ушла у орбиту Јупитера.

У Лабораторији за млазни погон у Пасадени, у Калифорнији, одјекнуо је аплауз и узвици одушевљења када је у 23,53 по локалном, односно 4,53 по средњеевропском времену, Насина сонда по плану ушла у орбиту највеће планете Сунчевог система, пренела је агенција АФП.

„Ушли смо“, узвикнуо је Скот Болтон, главни истраживач НАСА из Истраживачког института у Сан Антонију, у Тексасу.

„Ви сте најбољи тим на свету. Управо сте учинили најтежу ствар коју је Наса икад урадила“, поручио је Болтон својим колегама у контроли мисије.

Сонда „Јунона“ (позната и као „Џуно“) је лансирана пре пет година из Кејп Канаверала на Флориди и досад је пропутовао 2,7 милијарди километара.

Летелица је путовала брзином већом од 209.200 километара на сат кад је успорила моторе довољно да би ушла у орбиту Јупитера.

Тиме почиње 20-месечна мисија, током које се научници надају да ће открити више о томе колико воде има на Јупитеру, као и састав његовог језгра, како би дошли до податка како се та планета, као и друге око Земље, формирала пре више милијарди година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво