Наса: Невидљиве честице леда обарају авионе

Наса је открила да би ситне честице леда, готово невидљиве људском оку, могле бити узрочник пада великог броја авиона. Честице, мање од зрна брашна, вероватно су узроковале отказивање система у више од 200 авиона у протеклих 20 година.

Упркос ранијем мишљењу да је немогуће формирање леда на висини од 10 километара, извештај о паду авиона „Ер Франса“ на лету 477 (Air France Flight 447) из 2009. године, објављен у научном магазину Њу сајентист, показује другачије.

Авион се срушио у Атлантски океан између Рио де Жанеира и Париза, а биле су потребне две године да се олупина извуче из воде.

Ледна блокада у сензорима за брзину постала је значајан фактор приликом истраге, која је у почетку показала да су за пад одговорни пилот и грешка у софтверу.

Честице леда нису видљиве радарима, а блокада коју су изазвале збунила је пилоте, што их је највероватније натерало да нагло окрену труп авиона, што се испоставило као фатална грешка.

Сматра се да се облаци ледених честица стварају дубоко унутар олуја праћених грмљавином, које усисавају топао ваздух, који се након тога леди и ствара сићушне ледене кристале.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво