Револуција на пољу комуникација? Кина лансира први квантни сателит!

Кина се спрема да у јулу лансира први квантни комуникациони сателит тежак безмало пола тоне у склопу мисије квантних експеримената у космосу. Стручни тим мисије верује да је на прагу открића које може да измени криптографију заувек.

Сателит ће до жељене локације бити допремљен уз помоћ ракете "Long March 2D", а лансирање ће бити обављено из Центра "Jiuquan Satellite" у пустињи Гоби.

У склопу мисије QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) сателит ће покушати да тестира необичан феномен квантне повезаности у којем две честице делују као узајамно завистан пар чак и када су међу њима енормне удаљености. Својство једне честице има и друга и заједно чине систем.

То значи да мерењем особина једне честице као што је електрон аутоматски знамо особине његовог „партнера“ који може да се налази на другој страни свемира.

Овај феномен имплицира да честице „комуницирају“ међу собом иако не постоји физичка могућност њихове интеракције, поготово не при великим удаљеностима.

Према томе, сателит би могао садржати једну честицу док би се на површини Земље налазио њен „партнер“. На овај начин квантна повезаност би се додатно тестирала захваљујући удаљености сателита који ће орбитирати на висини од 600 километара синхроно са Сунцем.

Уколико се квантна повезаност покаже тачном, ефекат на будућу технологију био би енорман, а стручњаци већ виде потенцијал у комуникацији и криптографији.

У овом пројекту, осим кинеских научника из Шангаја, учествују и стручњаци Универзитета у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се