Читај ми!

Шотра: Ђаво ми не дâ да седим џаба ни у 92. години

Књига „Мојих 500 глумаца“ Здравка Шотре, у издању РТС издаваштва и Службеног гласника, појавила се уочи његовог 91. рођендана. Чувени редитељ говорио је за РТС о каријери, раду на телевизији и филму, легендама нашег глумишта, али и плановима за нове пројекте.

Од шездесетих година прошлог века непрекидно траје телевизијска и филмска магија Здравка Шотре. На 91. рођендан за РТС је рекао да се осећа боље него што би се очекивало у тим годинама.

Пролазио сам и светски рат и после рата не знам колико разних тешкоћа. И у томе сам стекао навику да све што је тешкоћа, што није добро, сутрадан оставим иза себе. Не вуци то са собом, него почни сасвим нови дан“, открива тајну своје виталности у десетој деценији.

У књизи Мојих 500 глумаца, у издању РТС издаваштва и службеног гласника, Шотра описује почетке бављања режијом, али и пише о томе како се заинтересовао за глуму.

Дружећи се да глумцем Слободаном Алигрудићем дошао је до аматерске дружине где је пробао да глуми.

Видео сам да од мене глумца не може бити јер имам страшну трему. Тако сам отишао да студирам режију. Али сам остао везан са глумцима читавог живота, што је ретко за редитеља, да се дружи са глумцима“, објашњава редитељ.

Некада су серије емитоване уживо

По завршеној Академији 1958. године долази као асистент режије на Телевизију Београд. Тада су се серије, што данас звучи невероватно, емитовале уживо.

„Није било снимања, него иде директно уживо. То је било доста драматично. Новак Новак и Лола негде у петак пишу текст. Како дактиграфкиња откуца коју страну, ја брзо носим то да умножим да бих однео глумцима, јер сутра иде емисија, да се бар мало упознају“, сећа се Шотра.

Серијал Образ уз образ публика је обожавала. О Милени Дравић и Драгану Николићу има само речи хвале.

„Дивни људи, дивни глумци. Она је откривена у филму Прекобројна. Она је бљеснула ту и таква је остала до краја. Драган Николић је био чудо! Добар глумац, добар човек, духовит човек и мангуп“, каже Здравко Шотра додајући да је њихов одлазак тешко поднео.

Са великим људима је лако

Радио је и са страним глумцима. Као најлепшу сарадњу издваја ону са француским уметником Жаком Татијем.

„Са великим људима, правим људима је лако. Алберто Сорди је био добар, Азнавур исто. Смешно је било, он је дошао мени сам захтевима да му справим штимунге светлосне, а ми тада нисмо имали никакве димере, него кад упалиш једно светло то је то. Али у књизи сам описао како сам извео то да је био врло задовољан“, истакао је Шотра.

Према његовим речима, године после Другог светског рата биле су веома тешке и људи су тада пролазили кроз тешка искушења, што је утицало на формирање личности.

Замислите једног Пају Вуисића, Зорана Радмиловића, Бату Стојковића, Бату Живојиновића… То су индивидуе врло упечатљиве и другачије једна од друге“, објашњава прослављени редитељ.

Ђаво му не да мира, како каже, да седи џаба него је почео да ради на причи о Милени Павловић-Барили.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара