Читај ми!

Које ће крунисане главе присуствовати крунисању краља Чарлса

Ближи се дан крунисања британског краља Чарлса. Откривамо вам ко ће све присуствовати том догађају из краљевских породица Европе и остатка света.

Британија је спремна за историјски догађај, крунисање краља Чарлса III, свечану церемонију испланирану до најситнијих детаља, која ће се одржати у суботу 6. маја.

Биће то 40. крунисање у готово хиљадугодишњој историји, од 1066. године, када је на Божић у Вестминстерској опатији крунисан Вилијам Освајач. 

Списак гостију који ће присуствовати свечаности је дуг, а ево ко је све потврдио долазак од припадника краљевских породица. 

Од крунисаних глава, у Лондону ће бити четири краља из Европе и бар још толико из остатка света.

Белгију ће представљати краљ Филип и краљица Матилде, Холандију краљ Вилем-Александер и краљица Максима, Шпанију краљ Фелипе и краљица Летисија, а Шведску краљ Карл XVI Густав и престолонаследница принцеза Викторија. 

Кнежевина Монако и Велико војводство Луксембург такође ће бити заступљени на највишем нивоу, јер долазе принц Алберт од Монака са супругом Шарлен и велики војвода Анри са супругом Маријом Терезом.

Уместо краљице Маргрете, Данску ће представљати престолонаследник принц Фредерик и његова супруга Мери, што је случај и са Норвешком и Лихтенштајном, јер је најављен долазак престолонаследника Хокона и принцезе Мете-Марит, те принца Алојза и принцезе Софије.

Јордански краљ Абдулах и краљица Ранија такође ће бити присутни, као и краљ Тонге, Тупу и маорски краљ Тухеитиа са Новог Зеланда. 

Краљ Џигме Кесар и краљица Џетсун Пема стижу из Бутана, а краљ Маха Ваџиралонгкорн и краљица Сутида са Тајланда.

Јапан ће представљати престолонаследник Фумихито и принцеза Кико.

Од припадника краљевских породица држава које више нису монархије најављени су краљица Ана Марија од Грчке, престолонаследник Павлос и принцеза Мари Шантал, престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином, те принцеза Маргарета и принц Раду из Румуније.

Пратиоци краљевске моде с нестрпљењем очекују да виде какве ће одевне комбинације даме изабрати и која ће бити најелегантија, а биће то и прилика да припаднице краљевских породица још једном из својих шкриња извуку репрезентативне примерке накита, тијара и драгог камења.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара