Рубенс, и сликар и тајни агент?

Велики фламански мајстор Петер Паул Рубенс, осим сликарством, целог живота интензивно се бавио и дипломатијом, користећи своју славу и своје везе како би помогао државницима свог доба да успоставе и развију добре односе.

Рубенс (1577-1640) није припадао дугом списку неприлагођених уметника који су кубурили с новцем и трчали за славом. Познат и признат још за време свог живота, вешто је користио своју славу како би олакшао дипломатске односе посебно између Шпаније и северноевропских протестантских грофовија.

У чланку спектакуларног наслова Рубенс као тајни агент, белгијски онлајн лист LeVif.be описује интензивне дипломатске активности мајстора из Антверпена, приказујући их у новом светлу.

Наиме, славни сликар није само радио на промоцији свог уметничког дара, већ је и служио као посредник између моћника свог доба.

Дипломатску каријеру је започео за време Дванаестогодишњег примирја (1609-1621). Његов задатак је био да посредује између протестантских Уједињених холандских покрајина и католичког шпанског двора који су тада били у сукобу.

Сликар је користио властиту породицу као праву дипломатску мрежу - многи његови рођаци помагали су му у вођењу преговора, а своју преписку је често водио шифрованим језиком.

Његово дипломатско умеће ће врло брзо уродити плодом: постаће незаобилазна карика у односима Уједињених покрајина и Шпаније. Надвојвоткиња Изабела, званична представница шпанског краља у Холандији, чак му је доделина месечну плату за дипломатске услуге.

Рубенс ће и касније наставити да обилази европске дворове и да води миротворне мисије.

У једном писму из 1625. године његов рођак Јан Брант, који му често помаже у обављању тајних активности, хвали његов учинак као политичког посредника, истичући његов патриотизам и његову преданост у корист заједничког добра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара