Читај ми!

Фински премијер даје своју кућу за смештај азиланата

Након посете Либану у којем се налазе милиони Сиријаца избеглих из рата, финском премијеру су се, каже, отвориле очи! Тражиоцима азила понудио је своју кућу на северу земље и позвао све Финце да отворе куће за избеглице.

Фински премијер Јуха Сипила понудио је тражиоцима азила смештај у његовој кући у Кемпели, на северу земље код града Оулу, коју његова породица сада практично не користи, и позвао све становнике Финске да отворе њихове куће за избеглице.

„Надам се да ће ово прерасти у неки народни покрет, да ће људи добровољно доприносити смештају тражиоца азила“, рекао је Сипила, преноси финска ТВ Иле.

У овом тренутку, центри за прихват избеглица су препуни, наводи та ТВ.

Сипила данас посећује град Оулу, који покушава да реши проблем смештаја великог броја тражилаца азила.

Сипила је рекао да са забринутошћу прати дебату у Европској унији о стању са избеглицама.

Према његовим речима, ради се о мањку солидарности, који у овој ситуацији чуди.

Позивајући цркве и добротворне организације да помогну са смештајем, Сипила жели на свом примеру да покаже да је потребно преузети одговорност и да је Финска мултикултурална земља. „Апелујем на све да не буду равнодушни“, рекао је фински премијер.

Ројтерс преноси да је Сипила рекао да план ЕУ о прерасподели 120.000 тражилаца азила који су стигли у Грчку, Италију и Мађарску треба да буде добровољан, а да се нада да ће Финска показати пример у том погледу.

Сипила је прекјуче рекао да ЕУ треба да учини више напора за решење проблема избеглица, које треба да садржи различите форме активности а не само "вечито питање колико новца има на располагању".

Њему су се, како је рекао, отвориле очи после посете Либану, где се тренутно налази неколико милиона избеглих од рата, углавном Сиријаца.

Према прогнози финске полиције, у Финску би ове године могло да дође до 15.000 људи, тражећи уточиште, што је знатно више него ранијих година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара