Читај ми!

Ворхол, селфи и ера самопромоције

Будућност коју је Енди Ворхол видео као време у којем ће сви имати 15 минута славе је стигла! Самопромоција и самобрендинг достижу врхунац и то највише захваљујући интернету и селфију.

На данашњи дан пре 87 година рођен је амерички сликар, новинар, филмски режисер и продуцент Енди Ворхол.

Један од најзначајнијих представника поп-арт сликарства дрско и духовито исмевао је и разарао баналност масовне комерцијалне културе и многе америчке митове. Упркос томе што је био свестрани стваралац, најпознатији је као аутор необичних портрета познатих. 

Одлично је разумео сугестивну моћ сликовитог изражавања, што му је врло брзо донело статус мајстора и у употреби уметности у рекламирању.

Енди Ворхол (6.8.1928-22.2.1987) је нагли заокрет ка уметности самобрендинга, којим је оставио дубок траг у историји, покренуо много пре него што је у масовну употребу ушао селфи штап.

„У будућности, сви ће имати 15 минута славе“, говорио је Ворхол. Те речи посебно јако одзвањају у ери интернета, када се бесконачно много фотографија поставља свакодневно на Инстаграм, Твитер, Фејсбук у свесном или несвесном покушају многих да визуелно документују своје животе.

Свака фотографија, сваки видео-запис које поделе они са налогом на друштвеној мрежи, корак је ближе ка некој врсти славе.

Десетине слика на којима у купаћем костиму корисник демонстрира гимнастичка умећа или, пак, оне фотографије на којима показује какав утицај неколико пића може да има на њега или њу, видеће много више људи него што је на списку пратилаца. 

Мало је оних који су свесни да их у таквим издањима (иако су искључили опцију "public") могу видети комшије, професори, колеге, шефови, али и они који их не познају.    

Да су Ворхолове речи тачне потврђују бројни примери „онлајн звезда“ без правог занимања, то јест оних који су до звезданих висина (врло често ријалити програма) дошли захваљујући шеровању и лаковању.

Са друге стране, без подршке са друштвених мрежа опстанак у свету познатих више није могућ. То веома добро знају певачи, глумци, водитељи, спортисти.

Знак да 15. минут истиче је када интересовање на интернету почне да јењава. „Реанимација“ каријере (праве или оне која је на стакленим „ријалити или онлајн“ ногама) је могућа уз помоћ „бомбардовања“ твитовима и приватним (изазовним) фотографијама. Она, међутим, успе тек понекад. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво