Читај ми!

'Еј, шефе, који ти је рођендан?

Најпопуларнији зец на свету данас слави 75. рођендан! Душко Дугоушко већ деценијама увесељава све генерације.

Иако се као година рођења Душка Дугоушка наводи 1940, његово прво појављивање је било 30. априла 1938. у цртаном филму Porky's Hare Hunt у којем Гица Прасић као ловац гони зеца.

Већ у овој епизоди Душко је показао особине по којима ће постати препознатљив и популаран цртани лик - излуђивање и провоцирање његових супарника.

Ипак, 1940. година се узима као његов прави почетак јер је Душко тада постао потпуно формиран лик каквог га и данас познајемо, а деби улога била је у цртаном филму A Wild Hare.

У њему је први пут изговорио: „'Ej, шефе, који ти је враг?“ – реченицу која ће постати његов заштитни знак и коју ће понављати у свим будућим наставцима.

Такође, у овом филму се појавио у такође типичном и препознатљивом кадру, а било је то жвакање шаргарепе док поставља питање Елмеру.

Овај дебитантски Душков филм режирали су Кал Дентон и Бен Багс Хардвеј, по којем је славни зец и добио име Багс Бани.

Занимљиво је да је у овом дебитантском појављивању Дугоушко био много мањи него касније. Такође, био је и бељи и више је личио на правог зеца.

Признања за Дугоушка

Епизоду из 1957. године What's Opera, Doc?, која спада у класике овог жанра и у којој Душко и Елмер „пародирају“ Вагнеров Прстен Нибелунга, америчка конгресна библиотека оценила је као „културно значајну“, а истовремено је добила и своје место у државном филмском архиву.

Елмеров повик: „Убиј зеца (Kill the Wabbit)“ постао је антологијски. Душко је 1985. године постао други цртани лик (после Микија Мауса) да је добио звезду на холивудском Булевару славних.

Такође, према анкети америчког часописа ТВ гајд, спроведеној 2002. године, Душко Дугоушко је проглашен за једног од најпопуларнијих анимираних јунака свих времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво