Читај ми!

Како је Варуфакис постао политичка легенда

Било да га волите или не, бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис ушао је у легенду, а седам је разлога за то, пише портал Еuronews.com.

Начин на који комуницира: Јанис Варуфакис се путем блога и Твитер налога обраћао директно народу, обожаваоцима и критичарима, и то када и како то хоће и без медијског филтера.

Невербална комуникација је такође важна. Озлоглашени снимак на којем Варуфакис „показује средњи прст Немачкој“, који је подигао много прашине у немачким медијима, можда је (а можда и није) резултат немачког сатиричног ТВ шоу-програма.

Можда је често оштар у комуникацији и можда је тиме одбио многе, али је оставио траг.

Изглед и стил: Нити је изгледао нити се облачио као типичан министар финансија, што му је донело надимак Грчки министар за феноменалност (Greek Minister of Awesome).

Оптуживан је да живи раскошно. Интервју који је дао француском магазину Paris Match, праћен фотографијама његовог пространог стана, изазвао је много контроверзи јер истовремено „обични" Грци грцају под теретом мера штедње и тешке економске ситуације.

Невероватну пажњу привукао је и Варуфакисов шал, вредан наводно 500 евра. Бивши министар финансија Грчке зауставио је лавину коментара твитом у којем је објаснио да је реч о поклону који је од супруге добио пре 12 година.

Супротставио се Немачкој: Као грчки министар финансија Варуфакис се супротставио Немачкој, водећој економији Европске уније и грчком највећем повериоцу. Сви воле губитника, а још када се намерачи на доминантну позицију Немачке, постао је још популарнији међу противницима штедње широм Европске уније.

Варуфакис је обожаваоце пронашао и међу онима који су га упоредили са немачким колегом. Док Грк средњих година ужива у вожњи мотора и носи кожне јакне, министар финансија Немачке Волфганг Шојбле је 72-годишњак у колицима.

Има радно искуство „у правом свету“: Осим тога што се бави педагошким радом, Јанис Варуфакис на списку оних са којима је сарађивао има "Valve", једну од највећих компанија у области видео-игара. Варуфакис је био задужен за истраживање друштвене економије која је спонтано испливала у видео-играма.

Прихваћен је као икона поп културе: Интернет је преплављен Фотошоп креацијама које бившег министра представљају као звезду холивудских блокбастера или као хероја из видео-игара.

Кршио је политичка правила ЕУ: Бројне конвенције је потпуно прегазио. Осим тога што врло често није носио кравату, било је доста сукоба и напетих тренутака током састанака на европском нивоу.

Такође, повериоце, то јест људе и институције са којима се грчка влада надала да ће постићи договор, назвао је терористима.

Начин на који је поднео оставку: Било је тешко предвидети уочи тријумфа грчког „Не“ 5. јула, да ће Варуфакис дати оставку на место министра. У ствари, најављивао је да ће се повући уколико победи „Да“.

Објавио је своју одлуку на Твитер налогу и у свом блогу. Једна реченица ће зацементирати Варуфакиса међу политичким звездама: „Гнушање поверилаца носићу са поносом.“

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара