Читај ми!

Председник који плату даје сиромашнима

Тежак живот онима којима држава не буде могла да помогне покушаће да олакша нови председник Словачке Андреј Киска лично. Његову плату од око 8.000 евра делиће неколико породица које су, према процени највећих добротворних организација, у најтежој ситуацији.

Будући председник Словачке Андреј Киска, који на функцију ступа 15. јуна, своју председничку плату делиће сиромашним Словацима којима у тешкој ситуацији држава није у стању да помогне.

„Мој план је да ми највеће добротворне организације, као што је Лига против рака, које познају непосредно породице које се боре против судбине, а држава није у стању да им помогне, одаберу неколико случајева којима ће се делити моја плата“, рекао је Киска словачкој агенцији СИТА.

Нови председник на челу државе замениће Ивана Гашпаровича коме други, последњи мандат истиче 15. јуна. Имућни је бизнисмен и филантроп, а хуманитарна организација „Добри анђео“ коју је основао помаже људима у Словачкој и Чешкој који су у тешкоћама због болести.

Плата председника Словачке, са свим сталним додацима, достиже око 8.000 евра.

Андреј Киска се највероватније неће уселити у резиденцијалну вилу словачких шефова државе, пошто његова супруга са децом остаје у Попраду, а појављиваће се уз супруга само када је неопходно да председника прати и прва дама.

„На срећу, финансијски сам обезбеђен и становање за мене није проблем. Ипак мислим да би шеф државе требало да има своју резиденцију коју може да користи у репрезентативне сврхе као у осталим државама“, оценио је Киска.

Нови председник Словачке неће бити једини председник у Средњој Европи који се одриче плате, пошто Милош Земан даје месечно 2.400 евра, то јест трећину својих председничких примања за отплату државног дуга Чешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се