Читај ми!

Теча избрисан из филма о Ким Џонг Уну

Високи севернокорејски војни званичник Џанг Сонг Тек, теча председника Ким Џонг Уна, избрисан је из једног документарног филма, који је више пута приказиван на државној телевизији. Брисање сцена уследило је након Џанговог смењивања са два положаја.

Из једног документарног филма о севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну, који је приказиван на државној телевизији већ девет пута, приликом последњег приказивања избрисан је диктаторов теча Џанг Сонг Тек, који се сматра за другог човека по утицају у Северној Кореји, извештава Би-Би-Си, цитирајући јужнокорејску агенцију Јонхап.

Пре неколико дана јужнокорејска обавештајна служба је објавила да је овај високи севернокорејски војни званичник смењен са два утицајна положаја - потпредседника моћне Националне комисије за одбрану и шефа једног огранка владајуће партије.

Дан касније, власти у Сеулу објавиле су да је жив и вероватно безбедан. Џанг Сонг Тек последњи пут је у јавности виђен у новембру на кошаркашкој утакмици севернокорејског и јапанског тима у Пјонгјангу.

Џанг је преживео претходне чистке и незадовољство врха, захваљујући, у највећој мери, свом бурном браку са Ким Кјонг Хуи, ћерком „оца нације“ Ким Ил Сунга.

Откад се није појавио у јавности погубљена су два његова блиска сарадника због корупције.

Те информације изнете су на основу података јужнокорејске шпијунске агенције, који се, међутим, не показују увек тачним.

Стручњаци истичу да Џанг са наведених положаја није могао да буде уклоњен без одобрења лидера, на кога је, како се сматрало, имао снажан утицај.

Уколико су ове информације тачне, смењивање Џанга представљаће драматичну и највећу политичку промену на челу Северне Кореје откад је Ким у децембру 2011. године заменио покојног оца Ким Џонг Ила.

Џанг се сматрао економским реформатором и редовно је преговарао са Кином, јединим великим савезником Пјонгјанга.

Упркос породичној вези с породицом Ким, Џанг је 2004. године већ био на мети чистке и нестао је из јавности.

Према неким информацијама, тада је држан у кућном притвору, док други извори наводе да је чак био на „преваспитавању“. Две године касније се поново појавио.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се