Читај ми!

Хокинг: Отписали ме пре 30 година

Стивен Хокинг умало није умро 1985. године када су лекари, који су га лечили од упале плућа у Швајцарској, разматрали могућност да га скину са апарата за одржавање у животу. Његова тадашња жена Џејн одбила је предлог, а легендарни физичар је, срећом, успео да се извуче и напише своје чувено дело „Кратка историја времена“.

У документарцу Хокинг, који ће изаћи до краја године, чувени Стивен Хокинг се присећа неких тренутака који су му променили живот, а међу њима свакако најстрашнији је онај када га је упала плућа умало коштала живота.

Легендарни физичар и математичар рекао је за Сандеј тајмс да је његово стање било толико озбиљно да је у неким тренуцима размишљао о томе да неће успети да заврши своје чувено дело Кратку историју времена, које је продато у тиражу од десет милиона примерака.

Отишло је толико далеко да су лекари у Швајцарској, где је у то време боравио, размишљали да га скину са апарата за одржавање у животу, али је његова прва жена Џејн одбила да пристане на то и затражила да га пребаце у болницу у Кембриџу.

Иако га је спасоносна терапија оставила без моћи говора, Хокинг је успео да заврши књигу која му је донела међународну славу.

„Доктори су мислили да сам толико лоше да су понудили Џејн могућност да искључи апарате. Недеље интензивне неге које су уследиле биле су најмрачнији период мог живота“, истакао је Хокинг.

Ипак, лекови су полако почели да делују, али га је мали рез на грлу, који су лекари морали да ураде, заувек онеспособио да говори.

У документарцу бивши професор математике на Универзитету „Кембриџ“ говори и о два пропала брака, али и обновљеном пријатељству са својом првом женом.

Говори и о плановима за будућност, а један од њих је да постане један од првих свемирских туриста компаније „Вирџин галактик“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво