Читај ми!

Највише поклона од Саркозија!

Током 2011. године, председнику САД Бараку Обами и његовој породици највредније поклоне донели су Никола Саркози и његова супруга Карла Бруни. Тадашњи председник Француске уручио је америчком колеги дарове вредне више од 41.000 долара!

Барак Обама и његова породица највредније поклоне у 2011. години добили су од бившег председника Француске Николе Саркозија и његове супруге Карле Бруни.

Те године француски председнички пар донеo je председнику САД поклоне чија укупна вредност прелази 41.000 долара, наводи се у саопштењу службе Стејт департмента задужене за каталогизацију поклона које амерички званичници примају од страних вођа.

Поклони су варирали од фирмираних торби за голф, путних торби и финог кристала, па све до сапуна и парфема.

Међу поклонима су црна торба за голф вредна 7.750 долара, две лампе од кристала са сребрним постољем од 5.500 долара, две кристалне статуе играча голфа, торба са монограмом, „диорови" огртачи за купање и торбица од црне коже са истом етикетом.

По закону, највећи део поклона председнику и другим званичнима САД прослеђују се Националној архиви или Агенцији за државну администрацију, осим ако прималац не испалти трезору процењену вредност предмета који жели да задржи.

Већина осталих шефова држава, међутим, била је много скромнија у погледу бирања поклона за председника САД - канадски премијер Стивен Харпер дао му је кошаркашку лопту са аутограмима „Торонто Рапторса", а премијерка Аустралије Џулија Џилар зелени и бели „Ајпод шафл" и дресове аустралијског фудбалског тима.

Изузетак је поклон уметничких предмета вредан 13.200 долара, које је Обама примио од гувернера мексичке савезне државе Оахаке.

Највреднији појединачни поклон који је те године добио неки званичник САД био је пакет уметнина, сатова и електронике које је председавајући начелника штабова америчке одбране Мајкл Мулен примио од кувајтског емира.

Вероватно најчуднији поклон примио је помоћник директора ЦИА Мајкл Морел - сребрну наргилу вредну 1.500 долара од пошиљаоца чији идентитет је тајна.

Ни бивша државна секретарка Хилари Клинтон није прошла лоше те године. Од сулатана Омана добила је сребрну зделу вредну 3.400 долара, златни новчић вредан 7.425 долара и свилену мараму, од високог званичника кинеске владе ниску бисера вредну 3.200 долaра и уметнички предмет од председника Таџикистана вредан 2.850 долара.

Најскупљи поклон Хилари Клинтон је примила од прве даме Замбије, која јој је дала огрлицу од смарагда и дијаманата вредну 7.834 долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво