Модно царство Оље Ивањицки

Борба добра и зла доминира у многим уметничким делима Оље Ивањицки па тако у колекцији „Царство“ коју је дизајнирала за модну кућу „Мона“. Витезови и дворске даме, краљеви и краљице кроз савремени модни израз приказују сликаркину визију „Петог Царства“.

Модна кућа Мона приказала је колекцију Царство чувене уметнице Олге Оље Ивањицки (1931-2009) на Великој сцени Македонског народног позоришта у Скопљу.

Представници Моне наводе да је реч о трећој колекцији високе моде коју је за ту кућу осмислила једна од највећих српских сликарки 20. века. Сарадници на реализацији колекције су креаторке Моне Кристина Гајић и Ана Лековић која је аутор ташни.

У реализацији колекције, која је премијерно приказана у Народном позоришту 10. маја 2010. у Београду, учествовала су највећа имена српског културног миљеа: режисер Синиша Ковачевић, кореограф Јелена Мледеновић, а композитори сарадници су Светислав Божић и Сања Илић.

Пето царство - Империја ума представљало је важну тему у сликарском опусу Оље Ивањицки, а у оквиру групе креација обједињених у Царство, уметница је користећи савремени модни израз успела да широкој публици приближи своје царство.

Причу о Петом царству Оља Ивањицки је у поменутој колекцији испричала кроз шест сегмената, које у јединствену целину обједињује вечни антагонизам, борба добра и зла, светлости и таме.

Целу колекцију ументица је дубоко надахнула епопејом. Витешкој одежди Милоша Обилића, Косанчић Ивана, Топлице Милана, Марка Краљевића, Југовића дат је савремени модни израз.

Модели су израђени од сребрне, златне, тегет и црне коже у комбинацији са бројним ушицима и детаљима од метала који им дају снагу и моћ.

Гајићева је доследно реализовала идеју Петог царства и „оживела" скице Оље Ивањицки које јој је уметница предала 18. јуна 2009. године непосредно пред смрт.

Ташне које је Ана Лековић осмислила за ову колекцију представљају спој савремених елемената са историјским цитатима. Кубичне, овалне, необичних форми, ташне су оплемењене мотивима са средњовековних фресака.

Колекција Царство представљена је у Скопљу у организацији амбасаде Републике Србије и Македоније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво