Читај ми!

Лежерни стил Кејт Мидлтон за напету „турнеју шарма“ по Карибима

Војвода и војвоткиња од Кембриџа боравили су ових дана на турнеји по карипским земљама. Посетили су Белизе, Јамајку и Бахаме. Супругу принца Вилијама имали смо прилику да видимо у врло лежерном издању, у лепршавим летњим хаљиницама и шорцу, а током турнеје било је и много непредвиђених ситуација. Поједини становници поручили су им да принчеви и принцезе припадају - бајкама.

Ово је прва званична инострана посета будућег британског краљевског пара у последње две године, а организована је у склопу прославе платинастог јубилеја краљице Елизабете. Све три карипске земље припадају Комонвелту – нацијама у којима је краљица Елизабета монарх и шеф државе. Последњи пут Бахаме, Јамајку и Белизе посетио је Вилијамов брат принц Хари пре 10 година, поводом дијамантског јубилеја.

Кејт Мидлтон је пажљиво бирала боје своје гардеробе да буду у складу са симболима земаља које посећује.

Тако је у Белизе дошла у хаљини Џени Пекам, одевена од главе до пете у идентичну нијансу плаве каква је застава те државе, на Јамајку је допутовала у канаринац жутој миди хаљини Роксанде Илинчић и најчешће се држала жуте и зелене боје током посете, док је за Бахаме одабрала њихову националну тиркизну боју Карипског мора.

Посета овим тропским рајевима била је јединствена прилика да војвоткињу од Кембриџа видимо у врло опуштеној гардероби.

Носила је шарене широке миди хаљинице без рукава или са кратким рукавима и жабицама за посету фарми за производњу какаоа и чоколаде у Белизеу, или током обиласка Тренчтауна на Јамајци, где је одрасла реге легенда Боб Марли.

Могли смо је видети и у уским сафари панталонама маскирне боје за шетње по џунгли и посету храму древних Маја, али и у кратком спортском шорцу за једрење на Бахамима као и у ронилачком оделу на коралном гребену Белиза.

Елегантнија издања такође су била пуна симболике и слала су поруке подршке домаћинима. Тако је на Јамајци националне боје те земље, жуту и зелену, комбиновала са пригодним накитом и брошем који је својевремено краљица Елизабета добила на поклон од народа те земље. Белу уску чипкасту хаљину до колена, креатора Александра Мек Квина, провозала је на истом олдтајмеру на којем се шездесетих година прошлог века возила краљица Елизабета.

За вечерње свечане прилике блистала је у ружичастој светлуцавој хаљини бренда "Vampire's wife", бајковито зеленој макси хаљини од тила Џени Пекам и елегантној сатенској тиркизној Филипе Лепли.

Ни она ни принц Вилијам нису се либили да заплешу са народом, засвирају у удараљке или се опробају у фудбалу или бобу на песку.

Али стиче се утисак да, упркос њиховом покушају да се прикажу блиским с обичним људима, Кејтином одабиру гардеробе којим се улизивала домаћинима и Виловим апологетским говорима којима је изражавао дубоку тугу због ропства и патње тих народа током колонијалног периода, у више наврата током турнеје нашли су се у не баш пријатним ситуацијама.

Током целе „офанзиве шарма“ пратили су их протести, па и захтеви за репарацију.

Тако је првобитно планирана посета фарми какаоа у планинама Белизеа, из безбедносних разлога отказана и замењена обиласком фарме на ближој дестинацији.

Локално становништво протестовало је и што је принчевски пар слетео хеликоптером на сеоско фудбалско игралиште.

Није тајна да је намера турнеје била пипање пулса ових карипских државица хоће ли и у будућности наставити да буду део Комонвелта, или ће, попут Барбадоса прошле године, збацити краљицу као шефа државе и наставити самостално својим путем.

Ипак, био је врло непријатан мук, када им је премијер Јамајке Ендрју Холнс током свечане вечере отворено рекао да та земља "иде даље и намерава да оствари своје амбиције да постане независна, развијена и просперитетна земља".

Стотину јавних личности Јамајке је уочи посете упутило протестно писмо са захтевима за колонијалну одштету и извињење од Вилијама и Кејт.

За многе гафове током турнеје Би-би-си окривљује службу за односе с јавношћу која је лоше организовала догађај.

Једна од ружнијих слика десила се на фудбалском терену на Јамајци, где су локална дечица, да би се са њима поздравила, провлачила своје тамнопуте ручице кроз жичану ограду која их је раздвајала – у потпуној супротности са интенцијом да се остави утисак блискости с народом и осуде робовласништва.

Сличну слику оставила је и вожња старим Ленд Ровером на војној паради. Трапав покушај омажа краљици Елитзабети и принцу Филипу, који су истим возилом пропарадирали шездесетих, деловала је као ружно и непримерено подсећање на превазиђена колонијална времена.

Вероватно је најсликовитији остао призор девојчице на протестима у тој земљи која је носила транспарент са натписом: "Краљеви, краљице и принцезе и принчеви припадају бајкама, а не Јамајци!“

Можда је време да се на Карибима принцезе и принчеви врате у бајку.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво