Читај ми!

Фасцинатори, модни детаљи који су освојили Пећку патријаршију

Право из Музеја примењених уметности у „Шареницу" су стигли невероватни фасцинатори, којe су у новогодишњој ноћи у оквиру програма РТС-а, испред Пећке патријаршије носиле девојке из Луче.

„У питању су фасцинатори, шешири оглавља. Захваљујући Радио-телевизији Србије, испред Пећке патријаршије били смо сви под небом у неком гнезду приватно под небом доле. Девојке из Луче су носиле оглавља. Сада све то можете видети у Музеју примењених уметности", рекао је аутор изложбе Драган Смиљанић.

„Сви шешири рађени су ручно, без машина. Све је игла и конац. Сво перје које користим скупљам на фармама широм Србије. Захваљујући Биљани Јотић и њеном тиму, дата је велика част да на другом спрату галерије, сви грађани могу да погледају изложбу Фасцинирај ме", истиче Смиљанић.

Изложба је употпуњена одевним предметима из колекције Звонка Марковића.

„Ми већ дуго сарађујемо. Наше заједничке колаборације приказане су широм света. Ови комади су употпунили моју ревију у Паризу, Шангају, а сада размишљамо и о Њујорку. Ми увек направимо један заједнички пројекат који споји једну феноменалну симбиозу, што је јако битно да различити уметници своје идеје и раде нешто ново, боље и другачије", објашњава модни креатор Звонко Марковић.

Изложба Фасцинирај ме састоји се од 12 уникатних шешира, фасцинатора и оглавља.

„Ми негујемо ручни рад, нешто што се назива занатством. Поставка изложбе је изложба Гета, нашег чувеног илустратора који је илустровао бројне Политикине забавнике. Изложба је врло садржајна, интересантна и посећена. Жене познатих амбасадора посетиле су изложбу Фасцинирај ме, коју је Драган водио, али и изложбу Гете", истиче в.д. директора Музеја примењене уметности Биљана Јотић.

Изложба траје до 21. јануара 2022. године, а сви који дођу могу да пробају неки комад шешира, оглавља или фасцинатора.

Под називом „фасцинатор" означава се лагани прекривач главе, сличан шалу, израђен најчешће од чипке, вуне или перја и као модни детаљ може да замени шешир који се носи у појединим свечаним, али и традиционалним приликама.

У данашње време фасцинатор је модни детаљ који је пронашао своје место у женском одевању широм света.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво