Читај ми!

Одговори лекара, 23. 4. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, средом и суботом на сајту РТС-а, решавају Ваше здравствене недоумице. Ове среде, на Ваша питања одговарали су лекари дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs 

Савет среде: У Србији свако седмо школско дете има неки облик астме, а појачано загађење ваздуха погоршава стање оболелих, показују истраживања. Поједине намирнице погоршавају болест, па тако дувански дим, плесан, гриње, длаке кућних љубимаца, полен могу да изазову алергију која ће поспешити напад астме. Међутим ако се на време оде код лекара и почне са лечењем, болест се успешно држи под контролом. Уколико се болест запостави, обично прелази у тежак облик од којег болује 15 посто деце. (припремила: Ивана Божовић)

Питање: Како утиче рад за рачунаром, полен и шминка на пацијенте са дијагностикованим глаукомом? Како уклонити тегобе у виду печења и сузења очију, ако је стална терапија „Xалатан“ капи у оба ока једном дневно?

Одговор: Рад за рачунаром, полен и шминка нису повезани и не утичу на глауком. Постоје бројни узроци који могу да изазову свраб, печење или сузење ока, тако да је потребно да се обратите очном лекару који ће утврдити узрок тегоба и дати предлог терапије. До одласка код очног лекара за ублажавање тегоба можете користити вештачке сузе и обавезно вашу редовну терапију за глауком. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски Венац“)

Питање: Када нисам физички активан, чим легнем охладе ми се стопала, а после тога и цело тело и почиње да се јавља бол. Не могу стопала годинама да угрејем, а ни да смањим бол. Ови проблеми су веома изражени током зиме. (Д.М)

Одговор: Хладне ноге су последица лоше циркулације. Најчешће то иде са годинама и придруженим болестима. У највећем броју случајева атеросклероза доводи до лоше циркулације.

Фактори ризика су: Пушење, дијабетес, повећан ниво липида у крви, физичка неактивност. Урадите колор доплер крвних судова ногу да се утврди њихово стање. За побољшање циркулације саветују се купке са етеричним уљима, редовно кретање, а од препарата „Пентоксифилин“. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски Венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво