Читај ми!

Одговори лекара, 27. 11. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом. Ове недеље читајте и о „Исхрани у време поста“, коме се препоручује, а коме не и на шта треба посебно обратити пажњу.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, сваке среде и суботе, читајте на нашем порталу одговоре на питања која сте нам упутили. Ове недеље, Ваше недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“.

Такође, читајте о „Исхрани у време поста“. Коме се препоручује, а коме не? О чему треба посебно водити рачуна?

Питање: У последње време у штампи се појављује, наводно стари јапански рецепт, који решава проблеме са кичмом и зглобовима. Саветује се употреба две кашичице наквашеног желатина ујутро на празан стомак у трајању од месец дана. Занима ме да ли то може штетити здрављу? (З.Ш)

Одговор: Немам искуства с оваквом врстом терапије, па не знам ни за његове позитивне ни негативне ефекте. Вероватно је идеја о оваквом лечењу настала због састава желатина. То је намирница животињског порекла која има две аминокиселине (пролин и хидроксипролин), које утичу на раст и обнову везивног ткива. Ипак, обратите се физијатру који ће вам препоручити одговарајући физикални третман. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Мој син, који има 20 година, већ пет година лечи рану од цисте, која је настала због претеране маљавости. Био је два пута на операцији, а трећи пут и на пластичној операцији. Рана и даље не зараста. Шта нам још преостаје? Најновији предлог холандских лекара је трајна депилација. Да ли то може да помогне? Молим вас, посаветујте нас, јер он губи наду у излечење. Хвала унапред и велики поздрав из Холандије. (М.Р)

Одговор: На основу вашег описа, претпостављамо да је реч о пилонидалној цисти, промени у пределу глутеалне регије. Хируршки захват је једино решење, али су рецидиви чести и зарастање дуготрајно. Постоперативно се саветују појачане хигијенске мере и редовна депилација те регије, тако да би трајна епилација могла имати повољан ефекат. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Пре око три недеље појавило ми се нешто на самој ивици доње усне налик на поткожну бубуљицу. Усна ми је била отечена и јако болна око недељу дана. Након тога, оток и бол су престали, али то што се појавило је остало. Почела сам да губим осећај на површини усне. Прво у том делу, а онда је кренуло да се шири. Свесна сам да није бубуљица, јер би се до сада повукла или изашла. Молим за савет. (Н.К)

Одговор: Како промена траје већ три недеље, неопходно је да посетите дерматолога. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам један проблем који ме озбиљно мучи већ месецима, а то је несаница. Не могу да заспим у току ноћи, а не знам који је узрок. Сумњам да је један од могућих разлога то што не радим већ две године, па сам изгубио ритам. Како да повратим сан на природан начин, без лекова за спавање? (Н.К)

Одговор: Несаница или инсомнија подразумева немогућност спавања током ноћи, а разлог може бити продужено време успављивања, често ноћно буђење, рано јутарње буђење или спавање без осећаја одмора. Узроци су бројни и најважније је уклонити факторе који их изазивају. Свака несаница која траје више од месец дана сматра се хроничном и захтева детаљну анализу и тражење узрока. У највећем броју случајева потребна је консултација са психијатром, који ће у зависности од узрока несанице одредити и најбоље терапијско средство.Неопходна је промена стила живота, а то подразумева одлазак на спавање у планирано време и устајање сваког јутра у исто време, без обзира на то колико сте часова одспавали претходне ноћи. Кревет користите само за спавање, не дремајте преко дана. Неколико сати пред спавање избегавајте алкохолна пића, кафу и сличне напитке, не пушите, напорне физичке активности упражњавајте најкасније неколико сати пред одлазак у кревет. Уклоните изворе светла и звука који вас могу узнемирити и у соби за спавање обезбедите пријатну температуру. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара