Читај ми!

Италијани муку муче са бахатим и неодговорним туристима

Предвиђања у туриститчком сектору за ово лето у Италији говоре о доласку око пола милиона посетилаца. Таква статистика већ дуже дефинише туризам као масовни, што има своје негативне последице јер доводи, како кажу, готово до уништења неких од најлепших места на свету.

Италијани муку муче са бахатим и неодговорним туристима Италијани муку муче са бахатим и неодговорним туристима

У Италији га називају „деструктивним масовним туризмом“ који подразумева начин путовања „за разгледнице“ где је најбитније видети што више места, фотографисати се и објавити на друштвеним мрежама.

У тој трци у којој неодговорни туристи преплављују градове, музеје и споменике без имало обзира и поштовања према територији на којој живе становници тих градова, остављају за собом доказе непоштовања амбијента и места у коме су – причају гласно у црквама, остављају укључено звоно на мобилним телефонима, облаче се на потпуно неадекватано приликом посете базиликама и сличним местима.

„Требало би да науче да се понашају као што би се понашали код своје куће, а не да дођу да обиђу земљу и оставе хаос. Овде буде све пуно папира и флаша“, жали се једна Италијанка.

„Потребно је да се нешто предузме како би се спречило такво понашање.“

Градови попут Ђенове, која је позната по луци из које крећу велики крузери, а ове године и највећи крузер на свету, "World Europe", и још два која су кренула на пут око света који ће трајати више од 115 дана, сваки са по пет хиљада људи, један је од градова који су пример масовног туризма, јер кроз њега буквално пројуре туристи не би ли сликали кућу Кристофера Коломба и забележили друге лепоте највеће италијанске луке после Трста.

Због великих врућина које ових дана погађају Италију, град врви од људи са кишобранима који се на тај начин штите од Сунца, освежавају се у градским фонтанама заједно са својим кућним љубимцима и узимају слободу да раде све оно што у својим градовима можда не би радили.

„Ми пијемо пуно воде на овој врућини, а они се купају у фонтанама. Наоружани смо стрпљењем јер шта нам друго преостаје“, додаје становник Ђенове.

Али да ли су високе температуре разлог да туристи заборављају на манире и културно понашање, питање је које је немогуће не поставити када се види како се понашају у градовима попут Рима, Фиренце, Језера Комо, Коста Амалфитана или Венеције, као и у осталим туристичким центрима.

Локалци се жале на то да туристи седе по степеницама цркава, једу сендвиче, салате и воће и за собом остављају велике количине отпада од кога се, због високих температура, шири непријатан мирис.

„Туристи су јако непристојни и не цене то где се налазе.“

„Мисле да могу да раде шта год им падне на памет, као да не схватају да су места попут Венеције врло посебна места која треба сачувати.“

На улицама градова је могуће прочитати упозорења о томе да не треба пити алкохол већ пуно воде и јести лакшу храну због температура које премашују и 40 степени. Но, то нису једина обавештења која се могу видети у италијанским градовима. Постоје и она на улазима у цркве, музеје, галерије и испред споменика која опомињу људе да то нису пикник зоне.

Велики број страних туриста као и повратак Американаца који су у огромном броју пристигли овог лета у Италију, грађанима као и власницима угоститељских објеката, задаје велике главобоље. Наиме тај, такозвани перформативни туризам, који подразумева врло кратке посете местима ради сликања и стављања фотографија на друштвене мреже нешто је што Италији доноси више штете него користи када се ради о свакодневном животу јер туристе слабо занима историја, традиција и култура као и очување лепота ове земље коју је потребно ценити и чувати и ван фотографија на друштвеним мрежама.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара