Читај ми!

Због чега птице једу измет – научници и даље трагају за одговором

О птицама је много тога речено, али се најмање пажње посвећивало чињеници да птице једу не само свој већ и туђи измет. Постоје претпоставке да им је то једна од омиљених намирница.

Због чега птице једу измет – научници и даље трагају за одговором Због чега птице једу измет – научници и даље трагају за одговором

Склоност птица да једу измет могла би да буде кључни разлог за њихову отпорност широм континената већ милионима година.

Једење измета је исцрпно објашњено код инсеката, сисара и неких домаћих птица као што су папагаји. Истраживања на дивљим птицама још су у повоју.

Тим истраживача предвођен микробиологом Алис Данбар са Универзитета Јужне Аустралије изложио је у недавно објављеном раду шта до сада знамо о "​​оваквом понашању птица које доскора нисмо разумели", и које би користи птице могле имати од измета.

У последњих двадесетак година, научници широм света су сакупљали узорке измета ноја, патке, лешинара, свраке...

Како су навели истраживачи, гутање измета може да помогне у стварању добрих бактерија у птичјим цревима.

Мало је познато да нојеви своје младунце хране сопственим изметом, а студија из 2023. године показала је да микробиом црева младунчади брже сазрева када имају приступ свежој фекалној материји.

Међутим, у одређеним контекстима, копрофагија (једење измета) такође може представљати ризик па здравље дивљих птица и њихових микробиома, пошто је измет претходно био изложен хемијским загађивачима, патогеним микробима и микробима отпорним на антибиотике.

Да ли је измет посластица за птиће

Последњих година, примећено је како се птице „ваљају“ у сопственом измету.

Неке од ових птица се хране изметом своје врсте, док друге више воле укус егзотичнијег измета, као што су измет паса, китова, речне видре, пуме, крава, фока и других птица.

Осим одржавања здравља црева, једење балеге (измета) такође може да помогне птицама да се прилагоде када нису доступне хранљиве материје. Из измета фоке добија се калцијум који је птицама неопходан и сматра се високоенергетским оброком. Ова исхрана нарочито је важна код женки које леже на јајима у топлом гнезду.

Како су навели истраживачи, измет има важну функцију у неким од фаза развоја птића. О свему ћемо више знати тек кад научници почну да детаљније проучавају измет.

Сматра се да би то могло помоћи да се гнездо одржи чистим, или би то такође могао бити начин да одрасла птица задржи хранљиве материје и микробе које је можда изгубила због бриге о птићима. 

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво