Читај ми!

Ел Нињо губи на снази

Главни кривац за зиму без зиме на Балкану и екстремно време у различитим деловима света, Ел Нињо, постепено губи на снази, наводи се у извештају Светске метеорлошке организације. Ипак, тај природни феномен наставиће да утиче на глобалну климу и наредних месеци.

Ел Нињо, који се развио у јуну 2023. био је најјачи између новембра и јануара када је темпераутра тропског дела Тихог океана била два степена изнад просечне. На свом врхунцу сврстао се у пет најјачих од када се води евиденција.

„Сваки месец од јуна поставља нови месечни температурни рекорд – а 2023. година је била далеко најтоплија година у историји. Ел Нињо је допринео тим рекордним температурама, али гасови стаклене баште који задржавају топлоту су недвосмислено главни кривац“, каже генерални секретар СМО, Андреа Селесте Сауло.

Ел Нињо је утицао на повећање падавина које су изазвале поплаве на Рогу Африке и југу Сједињених Америчких Држава, и неуобичајено суве и топле услове у југоисточној Азији, Аустралији и јужној Африци. Погоршао је сушу на северу Јужне Америке и допринео сувљим и топлијим условима у деловима јужне Африке.

„Има велики утицај на друштва и економије. Тачне сезонске прогнозе помогле су земљама да се унапред припреме како би покушале да ограниче штету у секторима осетљивим на климу, као што су пољопривреда, водни ресурси и здравство“, рекла је Селест Сауло.

Ел Нињо обично има највећи утицај на глобалну климу у другој години свог развоја – у овом случају 2024. Од марта до маја темепратура изнад нормалне предвиђа се у готово свим копненим деловима света, а очекују се и одступања у обрасцима падавина.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара