Порука из Риминија – свет има решење да обузда гасове стаклене баште, уз енергетску сигурност

Наша земља у просеку има око 2. 000 сунчаних сати годишње, 30 одсто више него средња Европа. Соларни потенцијал је такав да би се могло добити три пута више електричне енергије него што Србија потроши. Огроман је и ветро потенцијал. Истовремено емисија гасова који загревају планету највећа је из енергетског сектора. Зато је стратешки циљ Србије повећање производње енергије из обновљивих извора. Порука са сајма "Будућност енергије" у Риминију је да свет има знања и решења да обузда емисије гасова стаклене баште, а да истовремено обезбеди енергетску сигурност.

Утисак државо-привредне делегације Србије која ових дана размењује искуства И знања у Риминију јесте да су најбоља решења у једноставним идејама. И док се Европа годинама истиче у примени ветропаркова и других обновљивих извора енергије, Србија све више уочава свој потенцијал, а Старт Ап компаније попут Ветроинжињеринга из Чачка на сајму нуде своја решења, истрајни да допринесу напретку и промовисању одрживе енергије.

Поред солара и ветро генератора на сајму је представљена и пратећа опрема.

Дронови са термовизијским камерама

Посебну пажњу привукла је употреба дронова опремљених термовизијским камерама за контролу соларних панела који скенирају велике површине у кратком временском року и лако уочавају аномалије без прекида рада. Представљена је и аутоматска метеоролошка станица која је задовољила специфичне потребе соларне електране укључујући и модул који прати запрљаност панела.

Уређај Wind Cube обезбеђује мерење ветра до 300 метара, на 20 висина измерених у секунди. На тај начин се смањује неизвесност у производњи енергије из ветра.

Важна опрема су и носачи соларних панела. Већина се укопава у тло али чак и тамо где није могуће постоји решење.

"Овде сам да вам представимо наш кавез. Кавез је иновативан производ јер омогућава велике инсталације фотонапонских панела, без бушења тла, дакле без употребе машина за забијање носачи. Идеалан је и изузетно интересантан посебно за инсталације на депонијама, које иначе не би биле експлоатисане", рекла је Елиса Манђиапело.

Како се у историјским целинама не би нарушио изглед архитектонски важних насеља, соларни панели су у боји кровове.

"Ово је серија фотонапонских панела, креираних да се савршено уклопе у кровове и црепове, дакле у црвеној боји. То омогућава њихово постављање у насељена историјска подручја, без нарушавања целине уз мали губитак од око 25 одсто у погледу енергетске ефикасности у односу на класичан панел", рекао је Армандо Сардо, "Екобел".

„Почетна улагања у обновљиве изворе енергије су висока. Ипак за само 125 евра имаћу своју мини соларну електрану. Овај соларни панел може да се понесе у природу и да се захваљујући њему укључи неколико сијалица, или пуне мобилни телефони и таблети, да се слуша радио или допуни лампа на камповању."

На сајму у Римини, где се вечерас спушта завеса, учествовало је око 800 компанија из Европе и света, 30 одсто више него прошле године. Била је то прилика за учење о технологијама које обезбеђују будућност човечанства, бринући о предностима за животну средину и стварајући значајне уштеде за све.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се