Читај ми!

Kô од шале, вук прошетао кроз пола Европе, зашто је, и за кога то добро

Истраживачи су, пратећи измет животиње, ушли у траг кретања сивог вука немачког порекла, који је прешао три државе на путу до североисточне Шпаније. То је до сада, најдуже путовање документовано за ту врсту.

Kô од шале, вук прошетао кроз пола Европе, зашто је, и за кога то добро Kô од шале, вук прошетао кроз пола Европе, зашто је, и за кога то добро

Из Универзитета у Барселони саопштено је да је мужјак сивог вука, означен као GV1909m, прешао најмање 1.240 километара од његовог родног места у Нордхорну, у Доњој Саксонији.

Вук је прокрстарио Француску пре него што се појавио и настанио у близини једног села у каталонским Пиринејима, где је последњи пут детектован у фебруару 2023. године.

Највећа раније забележена раздаљина коју је вук прешао била је 1.092 километара, и односи се на кретање животиње између Норвешке и Финске.

Из Универзитета у Барселони речено је да је GV1909m „пример понашања, прилагодљивости и јаких физичких капацитета вукова“, уз истицање да је управо та јединка на свом дугом путу, пролазила и кроз пределе где су велики и густо насељени градови.

Лабораторије за молекуларну генетику у Немачкој, Француској и Каталонији заједнички су анализирала вучје фекалије, а у праћењу трагова вука у Шпанији помагао је и пас трагач.

Научници верују да су овако дуга путовања и насељавања вукова у другим удаљеним подручјима од велике важности за њихову генетичку слику и парење, као и квалитетније потомке.

Иначе, све је већи број вукова широм Европе који долазе у сукоб са локалним пољопривредним и ловачким заједницама који желе јаче мере о спречавању напада на стоку, што је подстакло Европску Комисију да преиспита њихов статус „строго заштићене” врсте.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво