Читај ми!

Научници открили алармантну промену у прошлости Антарктика која би могла да изазове разорно повећање нивоа мора

Узорци из леденог језгра дуги преко 600 метара откривају да се ледени покривач Западног Антарктика нагло и драматично смањио пре око 8.000 година. Ово откриће у недавном истраживању научницима пружа алармантно упозорење колико брзо би могао да се отопи лед на Антарктику и подигне ниво мора.

Научници открили алармантну промену у прошлости Антарктика која би могла да изазове разорно повећање нивоа мора Научници открили алармантну промену у прошлости Антарктика која би могла да изазове разорно повећање нивоа мора

Део леденог покривача се истањио за 450 метара током периода од само 200 година на крају последњег леденог доба, према студији објављеној у часопису Нејчер геосајенс (Nature Geoscience).

Према ауторима студије, то је први директни доказ који показује тако брз губитак леда било где на Антарктику.

Научници су знали да је ледени покривач био већи на крају последњег леденог доба него данас, много се мање знало о томе када се тачно то смањивање догодило, рекао је Ерик Волф, глациолог са Универзитета Кембриџ у Великој Британији и аутор студије.

Ова студија то мења, рекао је Волф за Си-Ен-Ен. „Успели смо да кажемо тачно када се повукао, али смо такође могли да кажемо колико се брзо повукао.“

Сада је јасно да се ледени покривач у прошлости врло брзо повлачио и стањио, додао је Волф. Постоји опасност да би то могло поново да почне. „Ако почне да се повлачи, заиста ће то учинити веома брзо“, напомиње глациолог.

То би могло имати катастрофалне последице по глобални раст нивоа мора. Ледени покривач Западног Антарктика садржи довољно воде да подигне ниво мора за око пет метара, што би изазвало разорне поплаве у приобалним градовима и градовима широм света.

Студија је „одличан део детективског рада“ о великом делу антарктичког леденог покривача, рекао је Тед Скамбос, глациолог са Универзитета Колорадо.

Кључна порука је да се количина леда ускладиштеног на Антарктику може веома брзо променити, „темпом са којим би се тешко изборили многи приобални градови“, рекао је за Си-Ен-Ен.

Ледена језгра су историјска архива Земљине атмосфере. Састоје се од слојева леда који су се формирали како је снег падао и сабијао се током хиљада година, они садрже мехуриће древног ваздуха, као и загађиваче који дају записе о променама животне средине током миленијума.

Ледено језгро анализирано у студији избушено је из Скајтрејн ајс рајза (Skytrain Ice Rise) који се налази на ивици леденог покривача, близу тачке где лед почиње да плута и постаје део ледене плоче Роне.

Научници су га извукли 2019. године, у мукотрпном процесу који је укључивао непрекидно бушење током 40 дана и истовремено извлачење танког цилиндра леда. Затим су исекли језгро на делове, спаковали их у изоловане кутије на минус 20 степени Целзијуса и послали их у Уједињено Краљевство.

Научници у Великој Британији су измерили изотопе воде у леденом језгру, који дају информације о температури у прошлости. Такође су мерили притисак заробљених ваздушних мехурића у леду. Ниже лежећи и тањи лед садржи ваздушне мехуриће високог притиска.

За научнике је било велико изненађење када су подаци открили колико се брзо лед истањио на крају последњег леденог доба, рекао је Волф. „Заправо смо провели доста времена проверавајући да нисмо погрешили у анализи.“

Ледени покривач Западног Антарктика посебно је подложан климатским променама, јер се земљиште испод њега налази испод нивоа мора и пада надоле. Када топла вода уђе испод, може брзо да се отопи. „Може да има брзи процес, а то се очигледно догодило пре осам хиљада година“, наводи Волф.

Оно што ове налазе чини тако алармантним, како наводи Изобел Ровел, научница за ледено језгро у Британском антарктичом истраживању и коауторка студије, јесте да када се то деси „заиста врло мало, скоро ништа, не можемо да учинимо да га зауставимо“, рекла је за Си-Ен-Ен.

Кључна ствар „није истраживањ ради истраживања“, рекао је Волф, већ то значи да се боримо против климатских промена. „Још увек можемо да избегнемо ове преломне тачке“, рекао је он.

Нови подаци ће помоћи да се побољша тачност модела које научници користе да предвиде како ће ледени покривач реаговати на будуће глобално загревање, наводи се у извештају.

Дејвид Торналеj, океанолог и климатолог на Универзитетском колеџу у Лондону, рекао је да су подаци студије „упечатљиви“. Он је упозорио да, будући да је студија посматрала период пре осам хиљада година, када су климатски услови били другачији, резултати нису директан пример онога што би се могло догодити данас. Али, додао је, они су и даље у стању да пруже „увид у начин на који се ледени покривачи могу срушити“.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво