Читај ми!

Након деценија убрзања кретања арктичког леда – спрема се драматичан преокрет

Да ли ће се лед који плута у Арктичком океану кретати брже или спорије у наредним деценијама? Одговор на ово питање открива шта да очекујемо у смислу безбедности морског транспорта. Кретање ледених санти у будућности такође је важно због стопе губитка леденог покривача, што опет утиче на северне староседелачке заједнице, бројне екосистеме и глобални климатски систем.

Након деценија убрзања кретања арктичког леда – спрема се драматичан преокрет Након деценија убрзања кретања арктичког леда – спрема се драматичан преокрет

Док подаци засновани на посматрању указују да је тренд да се морски лед убрзава, климатски модели предвиђају да ће се те брзине успорити током летње сезоне. Овај контраст је наравно довео до неких питања о веродостојности пројекција модела.

У новом раду објављеном у часопису The Criosphere, професор школе инжењеринга „Ласонд“ Нил Тандон и постдокторски истраживач Џејми Ворд открили су да, иако су механизми који утичу на успоравање леда веродостојни – остају бројна питања.

„Разумевање тога како ће се кретање морског леда променити је очигледно од велике важности, а ипак нисмо били сигурни да ли је оно што су модели пројектовали реално. Чини се да можемо очекивати да ће се морски лед још неко време кретати уз убрзање, али ће доћи до тачке у наредним деценијама, када ће се та динамика променити“, објаснио је Тандон, који такође сарађује са Центром за истраживање Земље и свемира (CRESS) на Универзитету Јорк.

Плутајући морски лед представља посебну опасност за поморски транспорт, каже Тандон, указујући на драматичан пример из 2017. када су ледене санте заробиле и потопиле два рибарска чамца око Њуфаундленда. И што је лед бржи, услови за пловила су опаснији.

Да би разумео зашто се кретање морског леда убрзало, Тандон каже да, како се температуре загревају, а лед постаје тањи, он се може лакше ширити и скупљати. Објашњава да је то баш као што се опруга направљена од тањег метала може лакше ширити и скупљати у поређењу са опругом направљеном од дебљег метала.

Међутим, ово није једина сила која делује на лед, а када се лед довољно истањи, друге силе почињу да доминирају.

„Како лед улази у оно што они називају стање слободног дрифта, спољашње силе ветра и нагиб површине океана почињу да доминирају. Модели сугеришу да ће промене у ветру и нагибу површине океана довести до успоравања морски лед током летње сезоне“, написали су научници.

Тандон каже да се, иако се модели генерално слажу да ће доћи до летњег успоравања, не слажу се по томе када ће успоравање почети. Неки модели сугеришу да ће успоравање почети у наредној деценији, док други сугеришу да ће почети крајем овог века.

Бржи наноси леда могу створити опасне услове за поморски транспорт, тако да се у том смислу успоравање леда може посматрати као позитивна тенденција, али Тандон каже да постоје још нека додатна разматрања.

„Сви нови модели предвиђања кретања не мењају чињеницу да је дебљина леденог покривача у сталном опадању, што је забрињавајуће због утицаја на екосистеме, популације које се ослањају на могућност да лове одређене врсте животиња, затим способност животиња да преживе, промене станиште… Али, ипак, рекао бих да је то маргинално добра вест закључује Тандон.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво