Читај ми!

Слон остао без сурле – популарна туристичка атракција на северу Тајвана више не постоји

Чувена природна атракција на северу Тајвана, стена слонова сурла, престала је да постоји, захваљујући истим природним силама које су је и формирале.

Слон остао без сурле – популарна туристичка атракција на северу Тајвана више не постоји Слон остао без сурле – популарна туристичка атракција на северу Тајвана више не постоји

Формација стена, која је добила име по сличности са слоновом сурлом, дуго је била угрожена због ерозије и била је затворена за посетиоце од 2010. године.

Стена се налази на уском појасу земље званом Шен’ао, око 10 километара од популарне туристичке области Јиуфен североисточно од Тајпеја, главног града Тајвана.

Шен Чуан Чоу, професор на Одсеку за геологију на Националном тајванском универзитету, рекао је за званичну централну новинску агенцију Тајвана да је „природно“ што се стена обрушила јер је стално била под утицајем морске воде и ветра.

Лучни облик стене је такође допринео њеном пропадању.

Стена се срушила и пала у море око 14 часова 16. децембра, према Окружној канцеларији Руифанг у граду Нови Тајпеј.

Део „слонове сурле“ се распао и одломио од остатка стенске масе услед дугих периода ерозије морске воде и природног трошења, саопштила је канцеларија на Фејсбуку, додајући да је локација у близини рта Шен’ао сада затворена за посетиоце.

Део брда Фанзиао, удаљен мање од 12 километара од Јиуфена, стена слонова сурла била је популарна туристичка атракција, а посетиоци су могли да се пењу на „главу“ у потрази за идеалном позицијом за фотографисање, понекад са фаталним исходом. Године 2018. шездесетдвогодишња жена је пала у море током обиласка.

Ова некада војно заштићена зона, отворена је за јавност 2000. године. Али 2020. Окружна канцеларија Руифанг је оградила стену како би одвратила посетиоце да се пењу на стену.

Подручје у близини луке Шен’ао је такође место које привлачи рониоце због коралних гребена и спектакуларног пејзажа.

Стена слонова сурла није била једина природна карактеристика дуж стеновите северне обале Тајвана због које су геолози били забринути.

Стена „Краљичина глава“ – названа тако јер „личи на бисту краљице Елизабете са дугим витким вратом“ – у Геопарку Иехлију такође је у опасности од колапса.

Према званичној тајванској централној новинској агенцији, обим „краљичине главе“ сада је мањи од 120 центиметара и сваке године се смањује.

Малтешко острво Гозо је у прошлости било у сличној ситуацији.

Његов чувени кречњачки „Азурни прозор“, који је био постављен на Игри престола, срушио се у море 2017. Две године касније, Малта је објавила планове за изградњу челичног лука на месту које је некада био Азурни прозор, али пројекат још није нереализован.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво