Читај ми!

Помор птица – колико су угрожене и како да их заштитимо

У каналу Каловита у београдском насељу Котеж пронађено је тридесетак угинулих птица. Сумња се на тровање. Нажалост, то није једини случај угрожавања птица. У мају је у каналима на левој обали Дунава пронађено 12 угинулих лабудова. О томе, колико су нам птице угрожене и како да их заштитимо, за РТС је говорио Давор Марковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Наш Кривични законик садржи посебан одељак који обухвата 18 кривичних дела против животне средине. У пракси је јако мало изречених казни. Чека се анализа тровања птица у Котежу како би се утврдио узрок.

„У највећем броју случајева починиоци се никада не открију, јер се истрага не спроведе на адекватан начин. Птице се најчешће трују инсектицидима, попут фурадана, отрова који је у Србији већ дуго забрањен, али се може нелегално пронаћи на тржишту. Птице често нису мета тровача, али су жртве тровача због начина исхране“, рекао је Давор Марковић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Додаје да казна може бити новчана и затворска до tri године. У претходних 20 година није изречена ниједна затворска казна.

Наше законодавство је добро усклађено са Међународним законодавством, међутим изостаје спровођење међународних прописа.

У Србији је под заштитом Завода за заштиту природе 307 врста птица.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се