Читај ми!

Слонови, нежни џинови који дупло дуже живе у дивљини

Слонови су највеће копнене животиње, које насељавају Африку и Азију. Џиновски биљоједи поједу дневно око 150 килограма лишћа и зеленог растиња и, занимљиво, дуже живе у дивљини него у заточеништву.

Упркос својој величини и тежини, између четири и осам тона, слонови су угрожена врста, највише због криволова и уништавања станишта.

Слонови су високо интелигентне животиње које имају сложена осећања, попут привржености, саосећања, туге, а спадају у ретке животиње које  себе препознају у огледалу.

Еволуирали су од малих животиња налик на глодаре које су живеле пре шездесет милиона година.

Протоком времена, развили су дугачке, закривљене кљове за копање корења и ломљење грана, као и дугачке сурле за хватање и манипулисање предметима. Зуби су им такође еволуирали да постану равнији и тупи како би „млели“ храну.

До последњег леденог доба, пре око 2,6 милиона година, слонови су еволуирали у величанствене животиње какве данас знамо.

За разлику од многих животиња, краће живе у заробљеништву и зоолошким вртовима него на слободи, због чега је посебно импресивна чињеница да је слоница Твиги у београдском зоолошком врту доживела 58 година. Шестогодишња студија закључила је да слонови у европским зоолошким вртовима живе много краће него они у заштићеним резерватима у Африци.

Стручњаци сматрају да заточеништво шкоди њиховом менталном здрављу, толико да чак и сâм стрес може да изазове њихову прерану смрт.

Просечан животни век слоница рођених у зоолошким вртовима је 17 година, док женке у Националном парку Амбосели у Кенији просечно живе 56 година.

Азијски слонови рођени у зоолошким вртовима у просеку живе 19 година док у дивљини живе 42 године.

Као веома друштвене животиње, слонови уживају у великим крдима, а у зоолошким вртовима често немају више од два до три друга слона са којима могу да се друже.

Криволов је огромна претња по њихов опстанак, а по неким извештајима више од 30.000 слонова се илегално убије сваке године.

Осим криволова, највећа претња је уништавање природног станишта и ширење урбаних центара.

Рекордер по дужини живота је Даксхајани, који је угинуо 2019. у 89. години.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво