Читај ми!

Сагледавање проблема, па одређивање приступа уз помоћ Дигиталног атласа климе Србије

Интерактивна веб-платформа „Дигитални атлас климе Србије" омогућава нам да се информишемо о климатским променама и да им се прилагодимо. Информације се могу преузети у графичком облику, у виду мапа и графикона, али и у облику дигиталних података, који помажу истраживачима у даљим истраживањима.

Време је да гласно признамо да је климатске промене немогуће зауставити и да је неопходно да се прилагодимо, и мудрије планирамо живот у новонасталим условима. Дигитални атлас климе Србије има важну стратешку улогу у том планирању јер обезбеђује климатске податке изведене из осматрања и пројекције регионалног климатског модела за целу Србију, али и на локалном нивоу.

Дигитални атлас поручује да нас очекују велики изазови у будућности, очекује нас још више топлотних таласа, очекује нас још већи ризик од падавина и потенцијалних поплава, тако да ове инфомације које постоје на Дигиталном атласу могу бити преузете од неких других људи који се баве конкретним проблемима... И када сагледамо те потенцијалне проблеме, можемо да дефинишемо мере прилагођавања", рекао је др Владимир Ђурђевић, климатолог.

Платформа омогућава да брзо и лако сазнамо каква је била клима на нашим просторима у прошлости, на пример у последњих 70 година, али и како ће се мењати у наредних сто.

Климатске промене заиста треба да нас брину, јер ово што смо осмотрили задњих неколико деценија у ствари је тек почетак, оно главно што нас очекује су климатске промене у будућности, посебно у наредних тридесетак година. На пример, у случају пољопривредне морамо да имамо неки начин унапређења наводњавања у нашој земљи. Или рецимо када причамо о поплавама, то би значило да унапређење система за одбрану од поплава.

Тако да у том смислу цела прича може да се разграна у више смерова и коначни одговори могу да нам помогну где су то најкритичније тачке, и како треба да одреагујемо на изазове", додао је Ђурђевић.

На дигиталном атласу је више од 140.000 појединачних фајлова. Атлас има едукативни и информативни карактер, а најпре је намењен истраживачима којима обезбеђује основу и смернице.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво