Читај ми!

Рушење рекорда – предвиђа се најтоплији јул у историји мерења температура

Јужна половина Европе је јадан од најугроженијих делова света где врео афрички ваздух господари недељама. Научници Насе предвиђају да ће јул 2023. највероватнији бити најтоплији месец на планети у историји мерења.

После најтоплијег јуна, уследио је најтоплији јул на планети. Топлотни таласи у Европи, САД, Кини руше рекорде.

Температура на северној хемисфери је без преседана. Климатологе то не изненађује. Прате се промене температуре још од осамдесетих година прошлог века. Тада су први пут почели да састављају глобалне процене о томе како ће се температура мењати.

Топлотни таласи су међу најсмртоноснијим природним опасностима за хиљаде људи који умиру од узрока повезаних са топлотом из године у годину, упозорава СМО.

„Екстремно време – све чешћа појава у нашој клими која се загрева – има велики утицај на људско здравље, екосистеме, привреде, пољопривреду, снабдевање енергијом и водом. Ово наглашава све већу хитност смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште што је брже могуће“, рекао је генерални секретар СМО, проф. Петери Талас.

Подаци за лето 2023. до 15. јула показују да су велики делови јужне Европе већ доживели до 10 дана „веома јаког топлотног стреса на људско тело“, а делови јужне Шпаније искусили су и до 30 дана „веома јаког топлотног стреса“.

Утицај на тренутно време у Европи је и топлотни талас Атлантског океана. Током јуна и почетком јула, Атлантски океан је био топлији од просека у већини својих басена, посебно у близини Северне Америке и Европе. Док атмосферска циркулација утиче на океан, тако и океан загрева ваздушне масе.

„Имамо догађај Ел Нињо који се појављује у тропском Пацифику, али се заправо тек појавио. Зато ово што сада имамо није због Ел Ниња, иако он игра малу улогу у глобалној промени средње темпераутре. Али оно што видимо је укупна топлота готово свуда, посебно у океанима. Већ много месеци виђамо рекордне температуре површине мора чак и ван тропских крајева. И очекујемо да ће се то наставити. А мислимо да ће се то наставити јер ми и даље емитујемо гасове са ефектом стаклене баште у атмосферу. И док то не престанемо да радимо, температуре ће наставити да расту", саопштио је Гавин Шмит, директор Насе за свемирске студије у Њујорку.

Рекордне су максималне али и ноћне минималне температуре, укључујући и планинске регионе. На кратко ћемо одахнути за викенд. Са севера Европе вечерас стиже мање топла ваздушна маса. Међутим, ово олакшање је краткотрајно, јер се за  почетак следеће недеље предвиђа још један период екстремних врућина.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво