Читај ми!

Разорне суперћелијске олује – опасне, моћне и неконтролисане

Олуја са којом су се Србија и регион суочили јуче није уобичајена на овим просторима. Термин „суперћелијска олуја“ звучи застрашујуће и апокалиптично, објашњава га проф. др Зорица Подрашчанин са Департмана за физику, новосадског Природно-математичког факултета.

„Суперћелијске олује настају када постоји екстремна термичка нестабилност атмосфере. Ове олује могу настати било где у умереним географским ширинама. Праћене су интензивним падавинама и градом“, наводи проф. др Зорица Подрашчанин.

Суперћелије су, како каже, много веће од појединачних ћелија.

„За разлику од појединачних ћелија, суперћелија има једну струју усмерену навише и две струје усмерене наниже. Промене у правцу ветра у нижим и вишим слојевима ове структуре су јако велике и раздвајају струју која се креће навише и струје које се крећу наниже“, објашњава Подрашчанинова.

То омогућава суперћелији да стално развија снажну и издржљиву струју усмерену навише. Ово је главни разлог зашто су суперћелије дуготрајне и интензивне.

Наглашава да суперћелијске олује могу трајати и то 12 часова и могу бити врло опасне.

„Скоро увек су праћење снажним ветровима и великом количином падавина, те врло често изазивају торнадо“, истиче професорка новосадског Природно-математичког факултета.

Закључује и да је струка свесна да се овакви феномени морају пажљиво пратити и даље истраживати, с обзиром на то да ове олује могу имати импликације на климатске промене.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара