Читај ми!

У Црној Гори ухваћена ретка врста морског пса

Рибари из Херцег Новог ухватили су ретку врсту ајкуле – пешчаног морског пса, што је помогло прикупљању нових вредних података за изучавање начина живота те врсте која живи у Јадрану.

„Улога рибара у очувању и истраживањима хрскавичавих риба (морских паса и ража) је незамењива. Захваљујући њима, били смо у могућности да забележимо поновни улов пешчаног морског пса (Cаrcharhinus plumbeus) који је био означен", саопштено је из Института за биологију мора из Котора, уз напомену да је реч о јединки пешчаног морског пса која је раније била означена у близини Венеције, а поново ухваћена је у Херцег Новом.

Даљина између две локације је 326 наутичких миља, односно нешто више од 600 километара, што је изузетно велика раздаљина, узимајући у обзир да је јединка дуга мање од метра, кажу из Института.

Они су захвалили рибарима из луке Кјођа у Италији и Херцег Новог који су омогућили да се морски пас прво означи, а затим и пријавили поновни улов ове јединке.

Захваљујући рибарима који су уловили неколико примерака ове ретке врсте морског пса у акваторијуму око ушћа Бојане, у септембру прошле године Институт за биологију мора из Котора је званично потврдио постојање пешчаног морског пса и у црногорским водама.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара