Читај ми!

Свежина ваздуха и цвркут птица – Цер је у заштити највишег ранга

Заштићена подручја заузимају 8,31 одсто површине наше земље. Осам година од подношења иницијативе и Цер је добио статус предела изузетних одлика прве категорије, како би се сачувале његове природне и историјске вредности.

Некада острвска планина у Панонском мору а данас природно добро од међународног, националног и изузетног значаја. Са Дејановца, једног од три уређена церска видиковца, виде се Мачва и Срем, а када је ведро и 150 километара удаљени Космај.

„Долазимо на наш плац два, три пута седмично, волимо приоду, волимо сваку травку и свако дрво. Пијемо изворску воду и уживамо у цвркуту птица и планинском ваздуху, драго ми је што је Цер постао заштићено подручје да га не би могли бетонирати неки који би можда то желели”, рекла је Светлана Мандић из Шапца.

Церске стазе повезују спомен-комплекс на Текеришу, посвећен јунацима и Првој савезничкој победи у Великом рату, остатке Римског пута,Тројановог и Косаниног града, манастире и цркве. Организоване шетње кроз историју и природу почињу код планинарског дома а завршавају се у етно-ресторану.

„Циљ је наравно да сви љубитељи природе и љубитељи наше прелепе планине Цер имају могућност када дођу на ову дивну планину негде да седну, да одморе, да попију кафу и да уживају у тишини и у цвркуту птица”, каже угоститељ Ранко Васиљевић.

„Природа, ваздух, дружење, напуним батерије за недељу дана са ових пет, шест сати што проведем на планини”, додаје Милан Јаковљевић из Шапца.

„Овде се играмо јурке, жмурке, и било шта што смислимо и много ми је лепше овде у природи да се играм, него негде на асфалту”, каже Виктор Васиљевић из Шапца.

Крвавац је једна од 413 врста заштићених биљака које расту на Церу. Планина се налази на миграторном путу селица и место је од међународног значаја за очување птица и биодиверзитета.

„Овом уредбом коју је донела Влада Србије строго је забрањено на Церу, од марта до 15. јула, због гнежђења птица, забрањена је музика концертног типа са гласним озвучењем, вожња квадовима, вожња крос-моторима, такође током целе године, осим на означеним местима, забрањено је ложење ватре, геолошка истраживања, рудници и каменоломи. Цер је историјска планина и планина са предивном природом и према њему се треба односити са љубављу и поштовањем”, изјавила је Ана Павловић,лиценцирани туристички водич.

На Церу је заштићено и 29 врста дрвећа. Испод столетних стабала храста, букве или граба, температура је током лета нижа до 10 степени него у подножју планине.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара