Читај ми!

Орке напале хрватски брод код Гибралтара

Агресивно понашање јата орки код обала Шпаније и Португалије се наставља, а најновија жртва био је хрватски брод који је нападнут у Гибралтарском мореузу.

Зоран Ереш са Института „Руђер Бошковић“ каже да је испрва пловидба текла сасвим уобичајено и да се петочлана посада, након првих ексцеса морске болести, добро слагала.

Из Француске су испловили 2. јула и кренули на тронедељну пловидбу. Са популацијом орки, познатих по агресивном понашању и бројним нападима, сусрели су се четири дана касније, у околини Гибралтара.

„Наш први сусрет са оркама био је северно од Гибралтара 6. јула. Дошле су изненада. Једна или две одрасле са младунчетом и нежно кврцнули у труп брода два или три пута. Док су родитељи посматрали с удаљености око 20 метара, младунче је дошло тик иза крме брода. Смањили смо гас мотору и одвојили га од пропелера. У том трену је брод постао незанимљив оркама и након овог кратког сусрета удаљили су се у смеру Бискајског залива“, навео је Ереш.

Седам дана касније дошло је до другог сусрета.

„У четвртак, 13. 7. 2023. у 14.12. На улазу смо у Гибралтарски мореуз. Осећа се топли и влажни ваздух. Како пригодно. С леве стране се види обала Европе, а с десне Африка“, присећа се Ереш.

Каже да је издалека видео како долазе. Капетан је одмах упалио оба мотора јер су до тада једрили. План је био да упале моторе и заблокирају кормило како им не би било занимљиво.

„Тек који тренутак после спазим две велике орке, свака испод једног кормила (брод је катамаран који има два мотора и два кормила). С лакоћом су дошли до кормила поред којег су 5 до 10 секунди пливали. Затим су га кренули ударати носом и гледати наше реакције. Кажем капетану да повећа брзину како би морска струја хидродинамички стабилизовала кормило. Прате нас и покушавају и даље да ударају по кормилу. Ту и тамо успеју, али ређе. Капетан каже да је физичка сила толико велика да једва држи кормило у руци“, препричао је сарадник Института „Руђер Бошковић“.

Орке су их оставиле тек када су окренули ка копну.

„Покушај маневрисања лево-десно не помаже јер смо им и даље интересантни. Окрећемо према копну јер међу једриличарима влада веровање да орке воле море чија је дубина већа од 20 метара“, додао је Ереш за Индекс.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара