Читај ми!

Французима држава финансира поправку обуће и одеће

Крпљење одеће и поправка обуће у Француској, ускоро ће да иде на рачун државе. У питању је нови сет еколошких мера са крајњим циљем смањења количине отпада. Финансијска подршка онима који се одлуче да продуже век својим стварима замериће се тако и такозваној брзој моди.

Французима држава финансира поправку обуће и одеће Французима држава финансира поправку обуће и одеће

Поломљена потпетица, распаран поруб на панталонама, кошуља на којој недостаје дугме. Ако живите у Француској, држава ће вам дати „бонус за поправку“ да овако оштећену одећу и обућу не бисте бацали већ поправили и тако смањили количину отпада.

Процењује се да се у Француској сваке године баци око 700.000 тона одеће, од којих две трећине заврши на депонији.

Од октобра, становници ове европске земље моћи ће да добију повраћај новца и то између шест и 25 евра на име трошкова поправљања одеће и обуће у радионицама или код обућара који су се придружили програму.

Беранжер Кујар, државна секретарка за екологију, најавила је финансијске подстицаје током посете једном одговорном модном центру у Паризу.

Бонус за поправку биће исплаћиван из фонда од 154 милиона евра који је влада издвојила за наредних пет година“, објаснила је Кујарова.

Секретарка за екологију позвала је власнике шиваћих радионица и обућарских радњи да се придруже мрежи коју ће водити еко-организација „Рифешн“ (Refashion).

Циљ је да се подрже они који врше поправке“, навела је Кујарова током посете додајући да би се на тај начин радионице и трговци на мало подстакли да понуде услуге поправке са „надом да ће то обезбедити и нова-стара радна места“.

Више од 100 милијарди комада одеће, обуће и постељине за домаћинство прода се широм света годишње. У Француској, то износи око 10,5 килограма годишње за сваку особу.

Рифешн“ жели да подстакне људе, не само да поправљају и поново користе обућу и одећу, већ и да смање количину текстила који купују и да донирају оне комаде које више не желе.

Око 56 одсто донираних ствари може поново искористити у облику у којем је затечено, а додатна 32 одсто може да се рециклира у нешто ново.

Идеја бонуса за поправку део је ширег плана француске владе, почевши од краја прошле године, да реформише текстилну индустрију, која је међу највећим загађивачима на планети, и да се бори против такозване брзе моде.

Продавци одеће и текстила такође морају на артиклима означити од каквог материјала су направљени, а мора да буде наведена и земља у којој су материјали произведени и модели сашивени.

Шестогодишњи план Француске за смањење отпада и очување животне средине   

Мере за подстицање потрошача да поправљају, поново користе и рециклирају одећу прате сличну акцију која нуди бонусе онима који су поправили кућне апарате.

Француска је 2020. године усвојила закон којим треба да се промене методе производње и навике потрошње у вези са производима за домаћинство како би се смањила количина отпада, сачували природни ресурси и ограничила штета по биодиверзитет, а уз то борити се против климатских промена.

Остваривање шестогодишњег плана започето је образовном и информативном кампањом у којој су наведени циљеви за смањење, поновну употребу и рециклажу производа, укључујући циљеве за елиминацију пластике за једнократну употребу.

Нове мере се уводе у складу са законима сваке године. Прошле године, јавне грађевине, укључујући железничке станице, болнице и школе, морале су да поставе фонтану, а почетком ове године ресторанима са више од 20 места и локалима брзе хране забрањено је да користе једнократни прибор за јело, тањире, шоље и друге посуде.

Француска је 2016. забранила супермаркетима да уништавају непродату храну.

Од компанија се сада такође тражи да буду отвореније у вези са планираним застаревањем робе коју производе и подстичу објављивање „индекса поправљивости“ како би се детаљно описала лакоћа или евентуалне потешкоће које би се јавиле приликом поправке.

Даља ограничења која се односе на производе који садрже микропластику, укључујући козметику, шампоне, боје за косу и гелове за туширање, као и употребу пластичних омота, ступиће на снагу у наредне три године.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се