Читај ми!

Ружа – мирише, украшава, лечи, а може и да се једе

У околини Сенте, Шапца и Kрушевца годишње се произведе од шест до осам милиона садница ружа, 90 одсто за извоз. У околини Темерина производе се јединствене, не само у Србији већ и у свету, јестиве руже. Оброк од латица ружа и другог цвећа, на нашим просторима је пре неколико година први промовисао Новак Ђоковић.

Трагом мириса закорачили смо брзо у најраскошнију посластичарницу под ведрим небом. Али да би руже из колекције „укуса љубави“ угледале светлост дана требало је десет година. Испитивала су се нутритивна својства на око 200 генотипова ружа, а изабрано је само шест.

„Отишли смо и корак даље: направили смо књигу рецепата и предложили људима шта све они могу да направе са ружама. Те наше руже промовисали су врхунски светски кувари. Један од њих је Жорди Рока,  познати Шпанац који ради у ресторану са Мишленовим звездицама. Ту је и ружа Тheo Clevers, која је добила име по човеку чији је сладолед једне године био проглашен за наjлепши сладолед на свету”, наводи Биљана Божанић Тањга, пољопривредни инжењер.

Идеја је да свака ружа, где год да у свету нађе дом, заголица машту домаћина да се запита из које земље долази укусна ружа. Тако је настала „река кoлекција“.

„То су све руже које јако богато цветају. Значи буквално имате као неку реку цветова. И свака је добила име по некој реци која се налази у Србији. Имамо Дрину, имамо Тису, Мораву, имамо Дунав, и надам се да ће крај сваке те реке да расте та ружа", истакла је Биљана. 

У несвакидашњој оази знања, пробали смо слатко и ликер од ружа. Завирили у рецепте за путер, смути и џем од ружа. Али ту није крај, Биљана завршава докторске студије, реч је о својеврсном експерименту.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се