Читај ми!

Климатска анксиозност, да ли је препознајете код себе

Који је узрок појаве климатске анксиозности, да ли може да се објасни њено порекло? Како можемо да је победимо или ублажимо, објаснили су психолози у недавном истраживању.

Климатска анксиозност проистиче из осећања кривице и бриге за себе и друге, као и за свет у коме живимо. У часопису Nature Climate Change, објављен је рад психолога Линде Стег и Ане Ванкенгод. Објашњавају узрок анксиозности због брзог загревања планете Земље и могућих ризика. Указују на бригу за непроцењив губитак људских живота и животињских врста.

Позивајући се на недавна истраживања и интервјуе, Линда и Ана тврде да се климатска анксиозност јавља због страха који људи имају од помисли како би они могли да прођу у том хаосу климатских промена, али су и забринути због „глобалних друштвених последица“ и „угрожености популације“ које настају као последица климатских промена.

За становнике острвских земаља, пораст нивоа мора, јаки урагани и све чешће олује могу да изазову забринутост.

Џереми Фајк и Ендру Вивера, климатски аналитичари, сугеришу да би појединци требало да нађу начин да се заштите од климатских промена, а не само да се носе са осећањем анксиозности.

„Почетак планирања како да се прилагодимо клими је начин борбе са климатском анксиозности. Бити проактиван, један је од савета како помоћи људима да поврате самоконтролу, а придруживање иницијативама које води заједница доноси наду“, истакли су аналитичари.

Важно је напоменути да многи људи из климатски угрожених подручја немају довољно новца да се преселе на другу дестинацију. Због тога је потребно време да колективне акције почну да доносе резултате, као и да се прелазак на обновљиве изворе енергије реализује.

Порука аналитичара, стручњака за питања климе и психолога је да смо сви жртве глобалних климатских промена, иако ће их неки људи осетити на својој кожи више од других. Важна је емпатија која нас покреће ка бољој будућности.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара