Читај ми!

И птице се „разводе“, кључни разлози - промискуитет и дуги периоди раздвојености

Већина врста међу птицама су моногамне, али научници кажу да упркос томе, птице мењају партнере због сличних разлога као и људи.

Афере или дуги периоди одвојености често доводе до развода код људи, али се чини да исти фактори играју сличну улогу у птичјем краљевству.

Сматра се да више од 90 одсто врста птица уобичајено има једног мушког партнера током најмање једне сезоне парења, а понекад и дуже.

Међутим, неке моногамне птице прелазе на друге партнере у наредним сезонама парења упркос томе што им је првобитни мужјак и даље жив. То понашање слично је „разводу“ код људи.

 И док се велики број студија фокусирао на могуће факторе који би могли да изазову разводе, стручњаци кажу да су се истраживања најчешће бавила једном врстом или породицом.

Сада научници кажу да су утврдили два кључна фактора за „разводе“ широм великог спектра птичјих врста – промискуитетност мужјака и миграције на велике даљине, односно афере и дугачки периоди раздвојености.

У истраживању, објављеном у часопису Proceedings of the Royal Society B, научници из Кине и Немачке описују како су успели да анализирају претходно објављене студије које су проучавале укупно 232 врсте птица.

Научници су такође доделили мужјацима и женкама сваке врсте одвојене „оцене промискуитетности“ на основу информација о понашању припадника врста.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се