Читај ми!

Риба змај живи у мору и отровна је, ако је згазите правац код лекара

Сви једва чекамо да стигнемо на море и да те дане одмора проведемо у уживању, купању, шетњи поред обале... Али та идила може да се претвори у пакао у делићу секунде и то збој једне обичне рибе. Позната је као риба змај или дракена, а њен отров је толико јак да доводи до парализе говора и неподношљивог бола.

Риба змај живи у дубинама, али овог лета има је и у плићацима, скривена у песку или међу камењем. Пре два дана на плажи на Ситонији, осмогодишња девојчица из Србије имала је веома болно искуство.О томе се говорило међу нашим туристима који сада са страхом улазе у море.

Како да препознамо рибу змај и да се сачувамо од њеног убода у Јутарњем програму објаснио је Бранислав Јаковљевић, ронилац, добар познавалац морског света и менаџер Јавног акваријума и тропикаријума.

Риба змај живи свуда у мору. У Црној Гори постоји слична риба коју зову 'драгана', која је слична, а има прва три отровна пераја. Може да се нађе у песку и плићаку. Њен отров делује на килограм живе масе. Најбољи савет је да се обују пластичне ципеле“, истакао је Јаковљевић.

Истиче да убод рибе змаја захтева одлазак до најближег лекара. Ова риба одувек живи у морима. Може се срести и риба шкорпион која подсећа на шкарпину, али је много опаснија и отровна је. Важно је да се води рачуна, а ако вас убоде та риба, треба ставити тај део тела у врућу воду, колико можете да издржите.

Важно је да се обезбеди противотров, кога у Београду нема. А такође је важно обезбедити и противотров за уједе змија којих има на нашим просторима“, рекао је Бранислав Јаковљевић, ронилац, добар познавалац морског света и менаџер Јавног акваријума и тропикаријума.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се