Читај ми!

Почело цветање Тисе, када се очекује врхунац ројења

Природни феномен познат као цветање Тисе, који је у Европи карактеристичан само за ову реку, био је нешто слабијег интензитета него претходних година. И поред тога појава Тиског цвета на површини воде је обрадовала љубитеље природе јер је то најбољи показатељ да је река чиста.

Због обилних киша цветање Тисе је каснило седам до десет дана од уобичајеног термина. Тиски цвет код Кањиже излетео је из воде око 16 сати и 30 минута, а ранијих година се то дешавало пред сумрак.

„Ова година је у неком смислу ванредна година зато што цео мај је био хладнији. Цео мај месец је био за читавих један степен у просеку хладнији и вода тешко се загрева. Касно се загревала вода, угрејала се на 23 степена колико треба да почне са ројењем", објашњава Јожеф Гергељ, биолог из Сенте.

На површини воде живот Тиског цвета траје пар сати. Јаја која женка положи спуштају се на дно реке и тамо чекају три године да понове љубавни плес. Овај природни феномен привлачи бројне туристе.

„Долазе из Суботице, Мађарске, Беча из Аустрије, долазе из Београда. Тиса је јако чиста. Ја мислим, не мислим него знам да у средњој Европи је Тиса је најчистија вода сада", каже власник чамца Чаба Шарљаи.

Риболовци у дане цветања Тисе одлажу свој риболовачки прибор. Тиски цвет је храна за рибе, али га је забрањено користити као мамац.

„Док је цветање Тисе пецароши могу да забораве пецање, јер има толико хране да рибе нису заинтересоване за мамац који се налази на удици. Тако док траје цветање Тисе дотле спортског риболова нема. Ово данас није главно ројење, сигурно топ ће наредних дана да се догоди, биће пуно интензивније од овога", рекао је спортски риболовац Андраш Тот.

Ове године се Тиски цвет појавио сем у Кањижи, код Новог Бечеја, код Жабаљског моста и у близини Новог Кнежевца.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво