Читај ми!

Орка напала јахту код Шетландских острва, први такав напад у северним водама

Јахту у Северном мору код Шетландских острва више пута је напао кит-убица, што је забрињавајући развој догађаја имајући у виду вишеструке нападе и потапања бродова код Гибралтарског мореуза и обале Португала.

Седамдесетдвогодишњи пензионисани холандски лекар и искусни морепловац Вим Рутен пловио је сам на својој јахти од Лервика до Бергена у Норвешкој. Док је пецао скушу, орка се изненада појавила и ударила у крму седам тона тешког брода.

Повикао сам: 'Ср**е'“, каже Рутен и у том тренутку се присетио извештаја о португалским нападима орки. Животиња је почела поново да удара и створила удубљења у алуминијумском трупу.

Оно што ме је највише уплашило јесте гласно дисање. После првог ударца остала је иза брода, онда нестала, па се вратила и великом брзином ударила још два или три пута“, испричао је Рутен за Гардијан.

Можда је желела да се игра. Или да ме погледа у очи. Или да ме натера да престанем да пецам“, додао је Рутен.

Ово је исто понашање које је примећено код популације орки код Иберијској полуострва, али је први пут да се десило у северним водама.

Изузетно друштвене животиње, орке користе сложену вокализацију како би комуницирале и ловиле плен, од мале рибе до плавих китова. Уче по мајчиној линији, а женке после менопаузе преузимају највећу важност у јату.

Тако су, примера ради, „бабе“ у популацији код Иберијског полуострва примећене како надгледају нападе на јахте и бродове.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво